måndag 27 maj 2013

Dagens recept: Kryddig risotto

DAGENS RECEPT 13-05-27


KRYDDIG RISOTTO

Risotto med majs är en både god och lättlagad vardagsrätt. Basilika, vitlök och finhackad purjo ger rätten extra sting. Du kan gärna bjuda risotton som ensamrätt.

4 portioner

2 purjolökar
2 dl långkornigt ris
4 - 5 dl buljong
1 burk majskorn (ca 350 g)
1 pkt djupfrysta ärter (ca 200 g)
½ tsk basilika
2 krossade vitlöksklyftor
150 g rökt skinka

finhackad persilja
finstrimlad purjolök
litet tomatpuré eller chilisås


Skölj, ansa och strimla purjolökarna. Spara litet till garnering. Lägg purjolök, risgryn och buljong i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp det hela. Låt riset koka tills all vätska kokat in, ca 20 minuter.

Låt majsen rinna av (spadet är ganska sött). Tillsätt majs och ärter till risotton. Smaksätt med basilika och vitlök. Klipp skinkan i smala strimlor och fräs snabbt upp dem i torr, varm stekpanna. Blanda ned skinkstrimlorna i risotton. Häll upp den i en skål. Strö över persilja och purjolök och ringla över litet tomatpuré eller chilisås.

Servera genast med en stor skål sallad, gärna råkost.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att koka


Billigare:
Uteslut skinkan. Fräs i stället gärna upp riset och purjolöken i litet matfett i en tjockbottnad kastrull. Späd med buljong. Tillsätt ca 2 dl finstrimlad kålrot och 2 dl finstrimlade morötter. Låt allt koka på svag värme tills riset är torrt och buljongen kokat in. Kålrot och morötter ger både färg och smak åt rätten och förhöjer näringsvärdet. Dessutom får du en helt vegetarisk måltid. Servera som i vårt recept med tomatpuré eller chilisås.

Annorlunda:
Gör risotton som i vårt recept. Fräs upp ca 150 g köttfärs i 1 msk smör eller margarin. Låt den bli brynt och fräs den ca 5 minuter. Tillsätt färsen till risblandningen alldeles innan rätten ska serveras.

Kom ihåg:
Du kan använda vanligt långkornigt ris till risotton eller välja råris eller avorioris. Råris är mörkt och ger en brunaktig färg åt rätten men riset smakar mer. Avorioris är rundkornigt, gulvitt och har större korn. Råris måste koka ca 40 minuter, medan avorioris behöver ca 25 minuter.

1 dl risgryn ger ca 3 dl kokt ris. Välj alltid en tillräckligt stor kastrull när du kokar ris, så att riset har plats att svälla.

Koka ris under tättslutande lock, då blir det bäst. Du kan lägga dubbelt smörpapper mellan lock och kastrull för att göra kastrullen tät.

Tips och idéer:
Du kan någon gång pröva att använda krossade korngryn i stället för risgryn till rätter som denna. Koktiden blir längre, så tillsätt därför inte grönsaker förrän mot slutet av kokningen.

Matvete är en annan vara som du kan använda i stället för ris. Det har en frisk, god smak och lämpar sig bra till bl a blandningar med grönsaker. Följ anvisningen på förpackningen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar