söndag 19 maj 2013

Dagens recept: Fiskfärs med currysås

DAGENS RECEPT 13-05-19

FISKFÄRS MED CURRYSÅS

Fiskfärs är egentligen inte så svårt att laga och det blir både god och dryg mat. Godast blir den på gädda, men både torsk, kolja och gös ger fin färs.

Ca 5 portioner i en 1½-litersform

Ca 500 g färsk fiskfilé
(gädda, torsk, kolja eller gös)
½ msk salt
2 krm svartpeppar
litet riven muskot
½ dl potatismjöl
3 ägg
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde

Currysås:
2 tsk curry
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
4 dl fiskbuljong
1 äggula
1 dl grädde
200 g rensade räkor
finklippt dill


Smörj och bröa en 1½-litersform.

Mal fiskfiléerna genom köttkvarn 2 gånger och tillsätt saltet sista gången. Tillsätt svartpeppar och muskot. Vispa samman potatismjöl, ägg, mjölk och vispgrädde. Späd fiskfärsen med denna blandning, litet i sänder, till en slät och jämn färs. Arbeta den smidig med träsked.

Häll färsen i formen, men fyll den inte mer än till 2/3. Släta till ytan. Täck med smörpapper eller folie. Grädda färsen i vattenbad i ugn vid 200° ca 55 minuter eller tills färsen är fast och genomgräddad.

Gör såsen: Fräs curryn med matfettet i en tjockbottnad kastrull. Dofta över mjölet. Späd med fiskbuljongen, litet i sänder, till en slät sås. Låt koka ca 5 minuter. Vispa samman äggulan med grädden och rör ned detta i såsen. Låt sjuda upp, inte koka. Tillsätt räkorna och låt dem bli varma. Rör ned dillen.

Ta försiktigt ut formen. Låt färsen stå en stund innan du försiktigt lossar den runt kanterna. Stjälp upp den.

Servera med såsen, kokt (gärna pressad) potatis eller ris och sallad.

Ca 30 minuter att förbereda
Ca 55 minuter att grädda


Festligare:
Gör fiskfärsen som i vårt recept men dela på äggen, gulor och vitor för sig. Blanda gulorna med mjölk och grädde och rör ned dem. Vispa äggvitorna till hårt skum och ta då också med äggvitan som blivit över från såsen. Vänd försiktigt ned äggvitorna i färsen. Lägg hälften av färsen i den smorda formen. Lägg 200 g rensade räkor eller 1 burk väl avrunna musslor ovanpå. Täck med resten av färsen. Tryck till så att allt blir sammanhängande. Grädda som i vårt recept. Servera såsen kall.

Enklare:
Har du food processor eller annan matberedningsmaskin går det mycket snabbt och enkelt att göra färsen i denna. Lägg då allt i blandarskålen utom grädden. Kör maskinen och späd med grädden, litet i sänder. Färsen blir snabbt slät och jämn.

Kom ihåg:
Grädda färsen i vattenbad, d v s ställ formen i en långpanna och häll på varmt vatten så att det räcker till halva formens höjd. Grädda på nedersta falsen i ugnen. Genom att du gräddar i vattenbad blir upphettningen jämn och fin och du får en mer homogen gräddning. Du riskerar heller inte att rätten bränns vid. Var försiktig när du tar formen ur ugnen. Dra ut långpannan med gallret under, så att den står stadigt. Lyft ur formen.

Tips och idéer:
Om du använder food processor eller mixer kan du bara blanda halva satsen färs åt gången. Tar du för mycket i blandarskålen rinner det över och du får inte den rätta konsistensen på färsen.

Servera en dillsås till rätten och uteslut skaldjuren. Eller gör en sås som du smaksätter med rökt kaviar och hackad gräslök.

Frys in:
Fiskfärs går fint att frysa. Låt den kallna. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar