RÅRÖRD RABARBERSAFT PÅ SNABBT VIS
Alldeles färsk smakar saften bäst. Litet citron ger extra fräschör.
Ca 4 dl
5 dl rabarber i bitar
½ dl vatten
1 citron
5 dl socker
½ krm askorbinsyra
Lägg rabarbern i matberedare och tillsätt vattnet. Skär citronen i skivor och lägg även ned dessa i skålen. Om det är mycket vitt på citronerna bör man först skala av det yttersta gula för att sedan pressa ur saften. För mycket vitt kan ge besk smak. Strö över sockret.
Kör först en stund på hög hastighet så att allt hackas väl. Fortsätt därefter att köra på låg hastighet tills sockret smält. Häll upp massan att självrinna i en finmaskig sil. Skumma väl och rör ned askorbinsyra. Häll upp saften på kall, väl rengjord flaska. Förslut väl och förvara kylskåpskallt.
Saften har begränsad hållbarhet eftersom den inte är kokt. Men vitsen är ju att göra så färsk saft som möjligt, på ett enkelt sätt och i små portioner.
Alldeles färsk smakar saften bäst. Litet citron ger extra fräschör.
Ca 4 dl
5 dl rabarber i bitar
½ dl vatten
1 citron
5 dl socker
½ krm askorbinsyra
Lägg rabarbern i matberedare och tillsätt vattnet. Skär citronen i skivor och lägg även ned dessa i skålen. Om det är mycket vitt på citronerna bör man först skala av det yttersta gula för att sedan pressa ur saften. För mycket vitt kan ge besk smak. Strö över sockret.
Kör först en stund på hög hastighet så att allt hackas väl. Fortsätt därefter att köra på låg hastighet tills sockret smält. Häll upp massan att självrinna i en finmaskig sil. Skumma väl och rör ned askorbinsyra. Häll upp saften på kall, väl rengjord flaska. Förslut väl och förvara kylskåpskallt.
Saften har begränsad hållbarhet eftersom den inte är kokt. Men vitsen är ju att göra så färsk saft som möjligt, på ett enkelt sätt och i små portioner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar