torsdag 25 april 2013

Rabarbersoppa med vaniljpannacotta

RABARBERSOPPA MED VANILJPANNACOTTA

Bättre än så här blir det väl inte - vaniljpannacotta med rabarber- och jordgubbssoppa.

Ca 4 personer

Soppa:
2 dl vitt vin
1 dl socker
1 bit hel kanel
ca 1 l rabarber i bitar

Pannacotta:
2½ gelatinblad
4 dl vispgrädde
3 msk socker
1 vaniljstång

Garnering:
4 dl färska jordgubbar
finrivet skal av ½ lime


Häll vinet i en kastrull och tillsätt socker och kanelstång. Ge det ett uppkok och tillsätt rabarberbitarna. Sjud soppan ett par minuter tills rabarbern mjuknat. Ställ åt sidan att kallna och ta därefter upp kanelstången.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Mät upp grädde och socker i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ned fröna. Lägg även ned vaniljstången. Ge blandningen ett snabbt uppkok och dra därefter kastrullen från värmen. Låt gelatinbladen droppa av och rör därefter ned dem i den varma grädden tills de smält.

Klä kaffekoppar eller små portionsformar invändigt med plastfilm. Ta upp vaniljstången och häll gräddsmeten i kopparna. Ställ kylskåpskallt att stelna minst ett par timmar.

Vänd formarna uppochned på varje tallrik. Lyft bort koppen och dra bort plastfilmen. Häll soppan runtom. Skiva jordgubbarna och lägg ned i soppan. Riv över litet limeskal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar