RABARBERSMÄLTA MED VIT CHOKLADMOUSSE
En litet pysslig dessert med vit chokladmousse, men ack så vacker och välsmakande!
Ca 4 personer
Rabarbersmälta:
2 dl socker
2 msk vatten
1 vaniljstång
1 l rabarber i bitar
Vit chokladmousse:
1 ägg
2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
Kanderade nötter:
½ dl socker
3/4 dl blandade nötter
Mät upp socker och vatten till smältan i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ned frön och vaniljstång i kastrullen och ge det ett uppkok. Lägg rabarbern i den varma lagen. Låt sjuda ett par minuter utan att rabarbern går sönder, ta kastrullen från värmen och låt kallna.
Chokladmousse:
Vispa ägget poröst. Vispa därefter grädden i en annan bunke. Bryt chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad eller i mikro. Ringla ned den smälta chokladen i det vispade ägget under omrörning. Vänd därefter ned chokladsmeten i den vispade grädden och rör om till slät konsistens. Ställ kallt en stund.
Smörj ett smörpapper tunt med matfett. Smält sockret i en liten stekpanna på medelvärme tills det fått svagt gyllenbrun färg. Rör helst inte, då bildas det klumpar som är svåra att smälta. Tillsätt de hela nötterna och rör om tills de fått en karamellyta. Häll ut och separera nötterna på det smorda papperet. Hacka dem grovt då de kallnat.
Fördela rabarbern i glas. Klicka över moussen och strö över nötterna.
En litet pysslig dessert med vit chokladmousse, men ack så vacker och välsmakande!
Ca 4 personer
Rabarbersmälta:
2 dl socker
2 msk vatten
1 vaniljstång
1 l rabarber i bitar
Vit chokladmousse:
1 ägg
2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
Kanderade nötter:
½ dl socker
3/4 dl blandade nötter
Mät upp socker och vatten till smältan i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ned frön och vaniljstång i kastrullen och ge det ett uppkok. Lägg rabarbern i den varma lagen. Låt sjuda ett par minuter utan att rabarbern går sönder, ta kastrullen från värmen och låt kallna.
Chokladmousse:
Vispa ägget poröst. Vispa därefter grädden i en annan bunke. Bryt chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad eller i mikro. Ringla ned den smälta chokladen i det vispade ägget under omrörning. Vänd därefter ned chokladsmeten i den vispade grädden och rör om till slät konsistens. Ställ kallt en stund.
Smörj ett smörpapper tunt med matfett. Smält sockret i en liten stekpanna på medelvärme tills det fått svagt gyllenbrun färg. Rör helst inte, då bildas det klumpar som är svåra att smälta. Tillsätt de hela nötterna och rör om tills de fått en karamellyta. Häll ut och separera nötterna på det smorda papperet. Hacka dem grovt då de kallnat.
Fördela rabarbern i glas. Klicka över moussen och strö över nötterna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar