DAGENS RECEPT 13-04-25
GLASS MED ROSTADE CORNFLAKES
Glass är mångas favoritefterrätt och här har vi gjort den mer spännande genom att strö över rostade cornflakes. Lättlagat, snabbt och trevligt.
4 portioner
6 - 8 dl glass, gärna vanilj- eller nougatglass
2 dl cornflakes
4 msk kokosflingor
3 - 4 msk smör eller margarin
3 - 4 msk farin
ev frukt till servering, t ex persikoklyftor,
aprikoshalvor, körsbär
Dela upp glassen i portionsglas. Låt dem stå i frysen tills rätten ska serveras.
Krossa cornflakes lätt. Blanda dem med kokosflingorna. Smält matfettet i en liten, tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret och låt blandningen koka några minuter. Tillsätt blandningen av cornflakes och kokos. Rör om och låt allt bli genomvarmt.
Ta ut glassen ur frysen. Häll den heta blandningen över och servera genast. Garnera ev med någon frukt eller bjud den till.
Ca 10 minuter att tillaga
Annorlunda:
Detta är inte precis någon efterrätt för bantare utan passar bra när man vill bjuda sig själv eller barnen på något gott. Men du kan göra rätten "nyttigare" genom att bara strö över torrostade havregryn blandade med rårivna äpplen eller tunt skivade bananer. Du kan också strö över hackade nötter eller mandel. Blanda gärna cornflakes med rivet citronskal för en ny, frisk smak.
Lägg rikligt med färsk tärnad frukt, t ex päron, äpplen, plommon, persikor eller färska skivade bär under cornflakesblandningen, det blir gott. Och du kan byta ut cornflakes mot rostat ris om du vill.
Kom ihåg:
Cornflakes gör man av majs som skalas och pressas till stora flingor. De kokas också med malt, socker och litet salt, vilket ger dem den speciella smaken. Cornflakes är rostade. De bör hemma förvaras torrt och mörkt för att behålla sin sprödhet och smak. Förvaras de fuktigt blir de sega.
Riven kokos har en god smak när den är färsk. Genom att den innehåller ganska mycket fett härsknar den emellertid lätt. Du bör därför förvara den svalt, helst i kylskåp eller t o m i frys om du har plats.
Tips och idéer:
Du kan strö rostade cornflakes över keso när du serverar den. Då kanske t o m den som annars inte gillar keso kan förmås att äta av denna nyttiga, proteinrika vara.
Den bästa vaniljsåsen gör du snabbt och lätt genom att vispa upp 2 äggulor med 2 msk socker eller 3 msk florsocker. Vispa också 2 dl grädde. Blanda alltsammans och smaksätt med 1 - 2 msk vaniljsocker.
GLASS MED ROSTADE CORNFLAKES
Glass är mångas favoritefterrätt och här har vi gjort den mer spännande genom att strö över rostade cornflakes. Lättlagat, snabbt och trevligt.
4 portioner
6 - 8 dl glass, gärna vanilj- eller nougatglass
2 dl cornflakes
4 msk kokosflingor
3 - 4 msk smör eller margarin
3 - 4 msk farin
ev frukt till servering, t ex persikoklyftor,
aprikoshalvor, körsbär
Dela upp glassen i portionsglas. Låt dem stå i frysen tills rätten ska serveras.
Krossa cornflakes lätt. Blanda dem med kokosflingorna. Smält matfettet i en liten, tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret och låt blandningen koka några minuter. Tillsätt blandningen av cornflakes och kokos. Rör om och låt allt bli genomvarmt.
Ta ut glassen ur frysen. Häll den heta blandningen över och servera genast. Garnera ev med någon frukt eller bjud den till.
Ca 10 minuter att tillaga
Annorlunda:
Detta är inte precis någon efterrätt för bantare utan passar bra när man vill bjuda sig själv eller barnen på något gott. Men du kan göra rätten "nyttigare" genom att bara strö över torrostade havregryn blandade med rårivna äpplen eller tunt skivade bananer. Du kan också strö över hackade nötter eller mandel. Blanda gärna cornflakes med rivet citronskal för en ny, frisk smak.
Lägg rikligt med färsk tärnad frukt, t ex päron, äpplen, plommon, persikor eller färska skivade bär under cornflakesblandningen, det blir gott. Och du kan byta ut cornflakes mot rostat ris om du vill.
Kom ihåg:
Cornflakes gör man av majs som skalas och pressas till stora flingor. De kokas också med malt, socker och litet salt, vilket ger dem den speciella smaken. Cornflakes är rostade. De bör hemma förvaras torrt och mörkt för att behålla sin sprödhet och smak. Förvaras de fuktigt blir de sega.
Riven kokos har en god smak när den är färsk. Genom att den innehåller ganska mycket fett härsknar den emellertid lätt. Du bör därför förvara den svalt, helst i kylskåp eller t o m i frys om du har plats.
Tips och idéer:
Du kan strö rostade cornflakes över keso när du serverar den. Då kanske t o m den som annars inte gillar keso kan förmås att äta av denna nyttiga, proteinrika vara.
Den bästa vaniljsåsen gör du snabbt och lätt genom att vispa upp 2 äggulor med 2 msk socker eller 3 msk florsocker. Vispa också 2 dl grädde. Blanda alltsammans och smaksätt med 1 - 2 msk vaniljsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar