onsdag 24 april 2013

Dagens recept: Fruktsallad med ananas

DAGENS RECEPT 13-04-24

FRUKTSALLAD MED ANANAS

En frisk fruktsallad med ananas och hallon är en fin avslutning på en måltid. Den går snabbt att laga till och kan göras i ordning i god tid och bara vänta i kylskåp, tills den ska serveras.

4 portioner

1 burk ananasringar (ca 10 st)
2 päron
1 pkt djupfrysta hallon (ca 200 g)
2 msk socker
4 msk ananasspad
ev citronmeliss eller mynta till garnering


Låt ananasen rinna av. Ta undan 4 skivor. Dela resten och lägg bitarna i 4 portionsskålar. Skala päronen och skär dem i tärningar. Strö dessa över ananasen. Låt hallonen tina lätt och mosa dem med gaffel. Tillsätt sockret. Häll hallonpurén över ananasen och päronen.

Lägg en ananasring i varje portionsskål som garnering. Häll över litet ananasspad. Garnera ev med citronmeliss eller mynta och låt salladen stå kallt tills den ska serveras.

Ca 10 minuter att tillaga


Snabbare:
Använd hallonsylt i stället för djupfrysta hallon. Använd konserverade päron.

Festligare:
Häll gärna över 2 msk madeira eller rom i stället för ananasspad i varje portionsskål. Strö över flisad sötmandel och servera antingen vaniljglass eller vispad grädde till rätten.

Låt ananasen rinna av. Låt den sedan dra i vitt, torrt vin ca 1 timme eller längre. Lägg upp frukten i portionsglas. Servera rätten med en god vanilj- eller citronsås.

Kom ihåg:
Päron mörknar lätt så fort de är skalade. Blanda dem därför snabbt i ananasspadet eller blanda kvickt samman fruktsalladen och häll hallonpurén ovanpå.

Använd alltid väl mogna päron till sallad. Om de är omogna har de en sträv, intetsägande smak och är hårda och träiga.

Tips och idéer:
Spara lagen från konserverad frukt. Häll upp den i små plastbägare eller glas. Du kan förvara den i kylskåp ca 1 vecka. Du kan också frysa in den, om du har plats i frysen. Då håller den sig ca 3 månader.

Du kan använda fruktlagen när du kokar annan frukt eller bär, t ex rabarber eller krusbär. Du kan också smaksätta äppelkräm eller liknande med lag.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar