GAMMALDAGS ÄPPELMARÄNG
På mormors tid skapade husmödrarna ofta goda desserter genom att gömma dem under ett fluffigt marängtäcke. Det är en tradition som är väl värd att hålla vid liv också i våra dagar.
4 portioner
5 - 6 äpplen (ca 600 g)
smör eller margarin till formen
1 dl riven mandelmassa
2 äggvitor
6 msk socker
1 - 2 dl tjock grädde
Skala och dela äpplena. Skär bort kärnhus och skaft. Skär tunna klyftor av äpplena och lägg dem på ett smort, ugnssäkert fat. Fördela riven mandelmassa över äpplena.
Vispa äggvitorna till hårt skum och strö ned litet socker i taget under vispning. Vispa tills smeten är blank och fin. Fördela marängsmeten över äpplena i små toppar. Grädda äppelmarängen i 150° ca 20 minuter eller tills marängen är guldfärgad och äpplena mjuka.
Servera marängen något avsvalnad med lättvispad grädde till.
På mormors tid skapade husmödrarna ofta goda desserter genom att gömma dem under ett fluffigt marängtäcke. Det är en tradition som är väl värd att hålla vid liv också i våra dagar.
4 portioner
5 - 6 äpplen (ca 600 g)
smör eller margarin till formen
1 dl riven mandelmassa
2 äggvitor
6 msk socker
1 - 2 dl tjock grädde
Skala och dela äpplena. Skär bort kärnhus och skaft. Skär tunna klyftor av äpplena och lägg dem på ett smort, ugnssäkert fat. Fördela riven mandelmassa över äpplena.
Vispa äggvitorna till hårt skum och strö ned litet socker i taget under vispning. Vispa tills smeten är blank och fin. Fördela marängsmeten över äpplena i små toppar. Grädda äppelmarängen i 150° ca 20 minuter eller tills marängen är guldfärgad och äpplena mjuka.
Servera marängen något avsvalnad med lättvispad grädde till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar