söndag 7 april 2013

Dagens recept: Lökfylld kyckling

DAGENS RECEPT 13-04-06

LÖKFYLLD KYCKLING

Det är både gott och ovanligt att fylla kyckling med en blandning av lök och äpplen - och att späda den med äppeljuice i stället för med buljong. Och kycklingen blir härligt saftig.

4 portioner

1 kyckling, ca 1 1/4 kg, färsk eller djupfryst
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ tsk timjan
½ tsk rosmarin
2 msk smör eller margarin
2 syrliga äpplen
2 gula lökar
ev litet timjan och rosmarin
ca 2 dl äppeljuice
ev 1 liten burk konserverade champinjoner


Skölj och torka av den färska kycklingen. Använder du djupfryst kyckling så låt den tina så mycket att du kan fylla den. Gnid in kycklingen med kryddorna.

Bryn matfettet i en stekpanna eller liten stekgryta. Bryn kycklingen väl runt om. Det är lättast att fylla den efter bryningen, då rinner inte fyllningen ut. Ta upp kycklingen. Skala äpplen och lök och skär dem i klyftor. Fyll kycklingen med detta och fäst ihop den med tandpetare.

Lägg tillbaka kycklingen i stekgrytan eller pannan (om den har lock som passar). Lägg ev överblivna lök- och äppelklyftor runt om. Späd med litet äppeljuice vid sidan av kycklingen. Stek den sedan på svag värme under tättslutande lock ca 45 minuter. Ös och späd den då och då. Strö över litet extra kryddor och tillsätt ev litet skivade champinjoner.

Ta upp kycklingen och skär den i 4 delar. Bjud fyllningen till. Sila skyn och smaksätt ev med mer kryddor. Du kan röra ned litet crème fraîche till en god sås.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att steka


Enklare:
Dela kycklingen i fjärdedelar. Bryn dem i matfett i en stekpanna. Skala lök och äpplen och skär dem i klyftor. Lägg lök och äpple på ett ugnssäkert fat och lägg på de brynta kycklingbitarna. Strö över kryddorna. Späd med litet äppeljuice och stek kycklingen i ugn vid 175° ca 45 minuter eller tills kycklingen är genomstekt. Pröva med sticka, köttsaften ska vara klar. Bjud kycklingen direkt ur fatet. Kokt potatis eller ugnsbakade potatishalvor är gott till, och en stor skål sallad av något slag.

Festligare:
Fyll kycklingen med lök-äppelklyftor som i vårt recept, men lägg dessutom i ca 150 g rökt skinka, skuren i tärningar. Minska något på saltmängden, då skinkan är salt. Stek som i vårt recept. Bjud kycklingen med fyllningen och gärna med crème fraîche smaksatt med stark, god senap och litet rårivna äpplen.

Kom ihåg:
Använder du djupfryst kyckling bör du låta den tina i sin förpackning. Om du vill ha den helt tinad tar det ca 1 dygn i kylskåp. I vårt recept föreslår vi att du bara ska tina den så mycket att du kan fylla den. Då tar det ca 6 timmar i rumstemperatur.

När du fyller kyckling eller annan fågel med något matigt, d v s inte enbart kryddörter, drygar du samtidigt ut den. Du kan räkna med att fyllningen ger 1 - 2 portioner extra mat. Färs, brödfyllning med kryddor, ris eller svamp är några förslag till fyllning som du kan använda.

Tips och idéer:
En fågelsax är ett utmärkt hjälpmedel i köket. Med en sådan kan du lätt dela både rå och stekt, grillad eller kokt fågel i lämpliga bitar. Men det går också bra att använda en vass kniv. Dela längs ryggraden på bägge sidor, då slipper du samtidigt det benet vid serveringen.

Frys in:
Rätten går fint att frysa. Låt den kallna ordentligt och förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar