söndag 7 april 2013

Dagens recept: Hönssoppa

DAGENS RECEPT 13-04-07

HÖNSSOPPA

Om du har kokat höns, så ta vara på den fina buljongen och laga en god hönssoppa. Du kan antingen reda av den med vetemjöl eller servera en klar buljong med mycket kokta grönsaker. Lättlagat, gott och billigt. (Nu för tiden hittar man inte så ofta kokhöns i butikerna, men det går självklart minst lika bra att koka en kyckling! Bellas anm.)

4 portioner

Ca 1 l hönsbuljong
ca 7 dl finskurna blandade färska grönsaker
eller 1 pkt djupfrysta blandade grönsaker, ca 500 g
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1 äggula
1 dl kaffegrädde

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men ta bara 1 3/4
dl buljong och 1½ dl grädde.


Koka upp den silade buljongen. Välj de grönsaker du har hemma eller blanda morötter, purjolök, selleri, palsternacka, ärter eller bönor. Lägg ned grönsakerna i buljongen och låt dem koka tills de är precis mjuka, inte sönderkokta. Färska grönsaker behöver koka ca 15 minuter, djupfrysta bara ca 8 minuter.

Blanda samman matfett och mjöl till en pasta. Klicka ned denna redning i den kokande soppan och rör om väl. Låt soppan koka ca 4 minuter.

Vispa samman äggula och grädde och häll ned denna blandning i soppan. Låt den sjuda upp - den får inte koka mer nu. Servera soppan genast med t ex ostsmörgås eller ostpinnar.

Ca 20 minuter att förbereda
10 - 20 minuter att koka


Enklare:
Uteslut redningen i soppan och servera den så snart grönsakerna är färdigkokta. Om du har mycket kokt höns över kan du lägga litet finskuret hönskött i soppan. Du kan också reda soppan med enbart vetemjöl och matfett och utesluta äggula och grädde.

Annorlunda:
Du kan lägga en handfull färska sköljda spenatblad i soppan strax innan den ska serveras. Smaksätt den med finklippt gräslök och 3 - 4 msk riven ost.

Kom ihåg:
Om du har smaksatt hönset väl när du kokat det behöver du knappast tillsätta några kryddor i soppan. Vill du ändå ha en kraftigare smak, kan du smaksätta med antingen curry eller litet torr senap, som du rör ut i litet av buljongen. Du kan inte tillsätta det torra pulvret direkt i soppan, det vill gärna klimpa sig.

Tips och idéer:
Om du råriver de färska grönsakerna eller skär dem i lövtunna strimlor eller skivor, kokar de snabbare. De rårivna grönsakerna ger en något grumlig soppa. Smaken blir emellertid fin.

Några potatisar i soppan när du kokar den gör soppan simmig. Då behöver du inte reda av den med mjöl. Skär potatisen i skivor och vispa sedan sönder dem med stålvisp när de är kokta.

Frys in:
Både den silade buljongen efter hönskoket och den färdiga soppan kan du frysa in. Använd plastaskar eller glasburkar med tättslutande lock. Låt buljong eller soppa kallna ordentligt. Fyll inte burkarna mer än till 2/3. Förvaringstid ca 4 månader.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar