söndag 7 april 2013

Dagens recept: Strömming med currysås

DAGENS RECEPT 13-04-05

STRÖMMING MED CURRYSÅS

Knaperstekta strömmingsflundror är en både god och billig rätt. Gräddfilssås, smaksatt med curry, samt smörfräst lök gör rätten ny och annorlunda.

4 portioner

1 kg färsk strömming eller 600 g strömmingsfiléer
1½ tsk salt
vitpeppar
2 msk finhackad dill
1 dl rågmjöl

Till stekning:
smör eller margarin
ev olja

Currysås:
2 dl gräddfil
½ tsk salt
2 tsk curry
2 msk riven lök
1 tsk citronsaft

2 - 3 lökar
smör eller margarin
2 msk vatten
ev 1 tsk farin


Rensa, skölj och filéa strömmingen eller köp färdiga filéer.

Täck ett skärbräde med papper. Lägg hälften av strömmingen på det med skinnsidan nedåt. Krydda med salt och vitpeppar och strö litet finklippt dill på varje. Lägg på andra hälften av filéerna. Vänd strömmingsflundrorna i rågmjöl. Stek dem på båda sidor på svag värme i en stekpanna tills de är genomstekta. Lägg upp dem på varmt fat och håll dem varma.

Skala och skiva löken. Bryn den i resten av matfettet. Tillsätt vatten och ev farin. Låt den steka några minuter tills den är mjuk.

Blanda samman ingredienserna till såsen och smaksätt den väl.

15 - 25 minuter att förbereda
Ca 8 minuter att steka


Enklare:
Stek strömmingen hel i stället för som strömmingsflundror. Rensa fisken på vanligt sätt. Skölj den, vänd den i ägg och därefter i rågmjöl smaksatt med salt. Stek strömmingen vackert brun i matfett. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Strömming lämpar sig mycket väl också till andra rätter. Rensa och skölj den på vanligt sätt. Lägg den därefter i en smord ugnssäker form. Strö salt och vitpeppar över. Blanda ihop 2 finhackade lökar, 2 dl vispgrädde, ½ tsk salt och 2 tsk curry. Häll blandningen över fisken och grädda i ugn vid 200° ca 35 minuter. Servera med kokt potatis och sallad. Curryströmming är mycket god även kall.

Kom ihåg:
Beräkna ca 250 g orensad strömming per person. Ett kg räcker således till 4 personer. 600 g rensad strömming räcker till 4 personer.

Panera strömmingen med rågmjöl eller skorpmjöl. Du kan panera fisken utan att vända den i ägg. I så fall ska kryddorna blandas i paneringsmjölet. Du kan också vända strömmingen först i ägg eller mjölk och därefter i rågmjöl eller skorpmjöl. Krydda fisken innan du vänder den i ägg eller mjölk.

Tillsätt litet riven ost och paprikapulver i mjölet. Det ger en fin färg och god smak.

Tips och idéer:
Kom ihåg att inte skölja strömmingen efter det att du filéat den. Då förlorar den många av sina smakämnen.

Du kan panera fisk antingen i rågmjöl (det ger en grövre yta) eller i skorpsmulor eller ströbröd (det ger en frasigare yta). Men du kan också panera i vetemjöl, t ex matlagningsmjöl. I samtliga fall är det bra att blanda kryddorna i mjölet/skorpbrödet.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar