söndag 7 april 2013

Dagens recept: Baconburgare

DAGENS RECEPT 13-04-04

BACONBURGARE

Hamburgare är bekväm mat som de allra flesta gillar. Här är de lagade med bacon, som viras runt varje burgare. Baconet ger en verkligt god smak åt färsen, som dessutom är kryddad med både lök och timjan.

4 portioner

500 g nötfärs
2 små gula lökar
1 äggula
2 krm svartpeppar
½ tsk timjan
4 skivor bacon

4 rejäla tomatskivor
litet sallad
senap och/eller ketchup
4 hamburgerbröd


Lägg köttfärsen i en skål. Skala och hacka löken fint. Tillsätt den. Tillsätt äggula, peppar och timjan och arbeta färsen smidig. Dela upp färsen i 4 jämna bitar och forma dem till tjocka biffar. Lägg dem på ett skärbräde. Vira en skiva bacon runt varje biff. Fäst dem med tandpetare.

Hetta upp en stekpanna. Lägg ned biffarna med baconskivorna mot stekpannan och bryn biffarna runt om. Tillsätt inget matfett, baconfettet är tillräckligt. Stek sedan biffarna vackert bruna på bägge sidor, 3 - 4 minuter på varje sida är lagom om du vill ha biffarna röda eller rosafärgade inuti. 5 minuter bör du steka dem om du vill ha dem helt genomstekta.

Värm hamburgerbröden i ugn vid 200° eller rosta dem lätt. Servera burgarna med tomatskivor, sallad och senap och/eller ketchup för dem som så önskar.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att steka


Billigare:
Minska mängden köttfärs till 300 g och tillsätt i stället 3 stora kokta mosade potatisar till färsen. Uteslut äggulan. Späd med ca 4 msk lättmjölk. I övrigt som i receptet.

Variation:
Uteslut lök och timjan och blanda i stället 3 mosade ansjovisfiléer, 2 msk hackad kapris och 2 tsk färdigblandad senap i färsen. I övrigt enligt receptet.

Servera burgarna med antingen 1 rå äggula till varje och dessutom 2 msk finhackade rödbetor eller med hårdkokt hackat ägg, eller blanda 2 - 3 krossade vitlöksklyftor och 4 msk finhackad persilja i färsen. Uteslut då timjan.

I övrigt som i receptet.

Kom ihåg:
I stället för att forma 4 stora biffar kan du göra 8 små biffar. Lägg då baconet på tvären runt biffarna. Stek dem som i vårt recept.

Eftersom du använder bacon behöver du inte tillsätta något salt i färsen. Baconet ger tillräcklig sälta.

Tips och idéer:
Om det är extrapris på köttfärs så köp hem en större mängd. Det är ekonomiskt och praktiskt att lägga upp ett reservförråd i din frys. Gör i ordning färs till hamburgare, köttbullar, köttfärslimpor eller frikadeller. Frys in dem var för sig i tätt frysemballage. Då  du alltid mat snabbt och bekvämt.

Frys in:
Du kan frysa in de här biffarna råa och färdigblandade. Lägg dem först på ett skärbräde och frys dem en kort stund. Ta sedan ut dem och förpacka dem väl i tätt frysemballage. Förvaringstid i frys: Ca 3 månader.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar