DAGENS RECEPT 13-04-03
SPAGHETTI MED GRÖNSAKSSÅS
En blandning av lättkokta grönsaker blir en härlig sås till spaghetti - uppskattad av andra än vegetarianer. Du kan välja de grönsaker du har tillgång till och dessutom gärna blanda i svamp, det ger extra god smak.
4 portioner
300 g spaghetti eller annan pasta
vatten
1½ msk salt/liter vatten
Sås:
1 finhackad gul lök
2 dl finhackad rotselleri
2 dl finstrimlad purjolök
1 strimlad morot
1 burk hela tomater
2 - 3 msk matolja
1 tsk söndersmulad salvia
ev salt
ev vit- eller svartpeppar
ev finhackad gurka, zucchini eller gröna ärter
Börja med att ansa och förbereda alla grönsaker. Skär dem i tärningar eller strimlor eller hacka dem. Dela tomaterna. Fräs upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg i löken, låt den fräsa på svag värme några minuter. Tillsätt selleri och purjolök och låt det fräsa med ytterligare några minuter. Rör till sist ned morötter och delade tomater. Låt såsen puttra på svag värme.
Koka under tiden pastan. Koka upp 3 l vatten i en stor rymlig kastrull. Tillsätt salt. För ned pastan i det kokande vattnet - den mjuknar efter hand. Låt den koka ca 10 minuter eller enligt anvisningen på förpackningen.
Smaksätt såsen med salvia och ev salt - det beror på hur salta tomaterna är. Du kan också smaksätta med litet peppar.
Häll av kokvattnet från pastan. Spola ev av den snabbt med kallt vatten. Häll upp den i en djup skål. Häll över grönsakssåsen. Strö ev över gurka, zucchini eller ärter. Servera genast med skålar av riven ost och klippt grönt.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Annorlunda:
Du kan smaksätta såsen med 3 - 4 mosade ansjovisfiléer eller sardeller. Uteslut då saltet till smaksättning. Både ansjovis och sardeller ger kraftig smak åt såsen. Du kan blanda i 2 dl finhackad rökt eller kokt skinka eller t ex wienerkorv i små tärningar i såsen, det ger en fin brytning. Du kan också röra ned 1 burk musslor i vatten (utan spad) i grönsakssåsen. Men kom då ihåg att såsen inte får koka mer, musslorna ska bara hinna bli varma. Krydda då gärna med timjan i stället för med salvia. I övrigt som i receptet.
Kom ihåg:
Om du lägger morötter i vatten sedan du skalat dem och låter dem ligga ca 30 minuter kan du mycket lätt med potatisskalare skära dem i tunna strimlor. Men enklare är förstås att riva dem på grova sidan av rivjärnet.
Du kan använda bladselleri i stället för rotselleri till såsen. Strimla den fint, då ger den bäst smak. Låt den bara koka med såsen ett par minuter.
Ju tunnare pastan är, desto snabbare kokar den. Låt den inte koka så den blir klibbig, utan den ska fortfarande kännas spänstig när du serverar den. Koktiden varierar högst väsentligt mellan olika fabrikat, så följ anvisningen på förpackningen.
Tips och idéer:
Om du har gott om svamp kan du gärna fräsa upp ca 2 dl och blanda i såsen. Den blir både godare och drygare.
Rester av pasta med grönsakssås kan du lägga i en smord ugnssäker form. Häll över en äggstanning gjord på 3 ägg, 3 dl mjölk och 3 msk riven stark ost. Grädda i ugn vid 175° ca 30 minuter och du har en helt ny rätt.
SPAGHETTI MED GRÖNSAKSSÅS
En blandning av lättkokta grönsaker blir en härlig sås till spaghetti - uppskattad av andra än vegetarianer. Du kan välja de grönsaker du har tillgång till och dessutom gärna blanda i svamp, det ger extra god smak.
4 portioner
300 g spaghetti eller annan pasta
vatten
1½ msk salt/liter vatten
Sås:
1 finhackad gul lök
2 dl finhackad rotselleri
2 dl finstrimlad purjolök
1 strimlad morot
1 burk hela tomater
2 - 3 msk matolja
1 tsk söndersmulad salvia
ev salt
ev vit- eller svartpeppar
ev finhackad gurka, zucchini eller gröna ärter
Börja med att ansa och förbereda alla grönsaker. Skär dem i tärningar eller strimlor eller hacka dem. Dela tomaterna. Fräs upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg i löken, låt den fräsa på svag värme några minuter. Tillsätt selleri och purjolök och låt det fräsa med ytterligare några minuter. Rör till sist ned morötter och delade tomater. Låt såsen puttra på svag värme.
Koka under tiden pastan. Koka upp 3 l vatten i en stor rymlig kastrull. Tillsätt salt. För ned pastan i det kokande vattnet - den mjuknar efter hand. Låt den koka ca 10 minuter eller enligt anvisningen på förpackningen.
Smaksätt såsen med salvia och ev salt - det beror på hur salta tomaterna är. Du kan också smaksätta med litet peppar.
Häll av kokvattnet från pastan. Spola ev av den snabbt med kallt vatten. Häll upp den i en djup skål. Häll över grönsakssåsen. Strö ev över gurka, zucchini eller ärter. Servera genast med skålar av riven ost och klippt grönt.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka
Annorlunda:
Du kan smaksätta såsen med 3 - 4 mosade ansjovisfiléer eller sardeller. Uteslut då saltet till smaksättning. Både ansjovis och sardeller ger kraftig smak åt såsen. Du kan blanda i 2 dl finhackad rökt eller kokt skinka eller t ex wienerkorv i små tärningar i såsen, det ger en fin brytning. Du kan också röra ned 1 burk musslor i vatten (utan spad) i grönsakssåsen. Men kom då ihåg att såsen inte får koka mer, musslorna ska bara hinna bli varma. Krydda då gärna med timjan i stället för med salvia. I övrigt som i receptet.
Kom ihåg:
Om du lägger morötter i vatten sedan du skalat dem och låter dem ligga ca 30 minuter kan du mycket lätt med potatisskalare skära dem i tunna strimlor. Men enklare är förstås att riva dem på grova sidan av rivjärnet.
Du kan använda bladselleri i stället för rotselleri till såsen. Strimla den fint, då ger den bäst smak. Låt den bara koka med såsen ett par minuter.
Ju tunnare pastan är, desto snabbare kokar den. Låt den inte koka så den blir klibbig, utan den ska fortfarande kännas spänstig när du serverar den. Koktiden varierar högst väsentligt mellan olika fabrikat, så följ anvisningen på förpackningen.
Tips och idéer:
Om du har gott om svamp kan du gärna fräsa upp ca 2 dl och blanda i såsen. Den blir både godare och drygare.
Rester av pasta med grönsakssås kan du lägga i en smord ugnssäker form. Häll över en äggstanning gjord på 3 ägg, 3 dl mjölk och 3 msk riven stark ost. Grädda i ugn vid 175° ca 30 minuter och du har en helt ny rätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar