söndag 7 april 2013

Dagens recept: Kassler med senap och grönt

DAGENS RECEPT 13-04-02

KASSLER MED SENAP OCH GRÖNT

Bekvämare och enklare kan det inte vara, godare kan det inte bli, säger vi om den här inbakade kasslern med senap och kryddgrönt. Snabbmat som blir festrätt och dessutom till rimligt pris.

5 - 6 portioner

600 - 700 g kassler i bit
saft av ½ citron
4 msk stark, god senap
1½ dl finhackad persilja
½ tsk dragon

Till 2 - 3 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 - 10 portioner:
Dubbla mängden kassler men ta bara 1½ sats av senap och kryddgrönt.


Putsa kasslern. Gnid in den med den pressade citronsaften. Bred över senapen i ett ganska tjockt lager.

Blanda persilja och dragon. Lägg kasslern på ett ark aluminiumfolie, lagom stort att täcka kasslern. Strö över det gröna så att det täcker väl runt om. Svep in kasslern i folien. Baka i ugn vid 175° ca 30 minuter eller tills kasslern är genomvarm. Är den mycket tjock måste du beräkna längre tid i ugnen.

Ta ut kasslern och skär den i jämna skivor. Servera med nykokt potatis, kokta gröna bönor eller ärter och en sallad.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att ugnsbaka


Annorlunda:
Uteslut senapen och bred i stället på mosad ädelost utrörd med litet gräddfil eller crème fraîche. Strö över klippt kryddgrönt som persilja, gräslök eller det finstrimlade gröna från en purjolök. Baka kasslern som i vårt recept. Rätten får en stark, pikant smak av ädelosten.

Festligare:
Förbered kasslern precis som i vårt recept. Gnid in den med senap och kryddgrönt. Kavla ut 2 - 3 plattor färdigköpt smördeg så att du får en bit deg, som täcker kasslern. Baka i ugn vid 175° ca 15 minuter. Öka värmen till 225° och baka ytterligare ca 15 minuter eller tills smördegen blåst upp runt kasslern, fått fin färg och verkar genomgräddad. Servera enbart med en sallad och någon kokt grönsak.

Kom ihåg:
Kassler är lättrökt, nästan helt benfri kotlettrad av gris. Den kan rökas olika kraftigt och får då mer eller mindre stark röksmak. Rökningen gör också att kasslern blir hållbar. Den kan ätas direkt utan någon tillagning.

Kom ihåg att alla rökta varor ger ifrån sig smak i t ex kylskåpet. Linda därför in dem i tättslutande plastfolie när du förvarar dem.

Tips och idéer:
Kassler är god att servera i sallad. Får du några rester över kan du blanda ned dem i antingen en potatissallad med senapsdressing eller i en rissallad med tomater och gurka. Både senapen och kasslern ger fin smak åt salladen. Kasslern är också god i en bönsallad med vinägrettsås eller med kraftig tomatsmak.

Du kan också värma rester av kassler i tomatbönor eller bruna bönor. Skär då kasslern i strimlor.

Frys in:
Den här rätten går fint att frysa in för kortare tid. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid: 1 - 2 månader.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar