söndag 7 april 2013

Dagens recept: Sillcocktail

DAGENS RECEPT 13-04-01

SILLCOCKTAIL

En bit sill kan serveras på så många olika sätt. Här har vi gjort en liten variant på solöga med hackade rödbetor, hackad lök och klippt gräslök. En äggula att blanda portionen med hör till, litet svart- eller vitpeppar kan du också krydda med.

4 portioner

5 dl finhackade rödbetor
4 msk finhackad gul lök
2 msk finklippt gräslök
2 matjessillfiléer
några lökringar
4 äggulor
rödbets- och sillspad
vit- eller svartpeppar


Låt rödbetor och sill rinna av väl. Förbered alla ingredienser och hacka dem ganska fint. Om du använder färdighackade rödbetor på burk kan du hacka dem litet till, så att de blir mer finfördelade. Blanda rödbetor och lök.

Servera helst rätten i portionsskålar. Lägg rödbetsblandningen som en krans runt skålen eller fatet. Lägg sillen, skuren i jämna bitar, ovanpå. Strö litet gräslök över. Lägg en eller två lökringar i mitten på skålen eller fatet.

Dela på äggen, gula och vita för sig. Ställ sedan en äggula i sitt skal på varje lökring, då står den stadigt.

När du ska äta rätten häller du helt enkelt äggulan över sill och rödbetor. Blanda lätt med gaffeln och strö över litet peppar. Blanda gärna litet lag från rödbetor och sill i blandningen när du rör samman den vid bordet. Servera gott bröd till.


Tillagningstid: Ca 15 minuter


Annorlunda:
Använd en stor rensad böckling eller rökt sill till varje portion. Hacka den och blanda med rödbetsblandningen. Blanda också ned 2 msk mycket fint hackat äpple. I övrigt som i receptet.

Om du vill kan du smaksätta blandningen med litet stark senap eller servera senap till rätten, så att var och en kan blanda sin portion till lagom styrka.

Billigare:
Blanda rödbetorna med 2 dl finhackad kall kokt potatis och 1 finhackat äpple. Finhacka sillen men ta bara 1 sillfilé till hela satsen. Smaksätt med litet lag från sillen. Uteslut gräslöken och använd bara gul lök. Servera rätten med hårdkokt hackat ägg, ta då 2 ägg till hela satsen. Strö äggen över blandningen.

Kom ihåg!
Du kan använda antingen matjessill, inlagd sill eller urvattnad saltsill i filéer till denna rätt. Vilket du väljer är en smaksak. Matjessill och inlagd sill har kraftigare kryddsmak. Du kan å andra sidan krydda blandningen med både vit-, svart- och kryddpeppar när du serverar rätten.

Äggvitorna som blir över från den här rätten kan du förvara i kylskåp några dagar. Häll upp dem i en skål och täck med plastfolie. Använd dem sedan i matlagningen eller till bakning. Du kan t ex blanda ned vitorna i en köttfärs, du kan använda dem till panering av fisk, du kan pensla bröd med äggvita innan du gräddar det. Ett par äggvitor kan du använda i en sockerkakssmet, det gör kakan lätt och luftig.

Tips och idéer:
Till den här rätten kan du använda både litet finhackad ättiksgurka och litet kapris. Bägge passar bra och ger en spännande smak åt blandningen. Du kan också spritsa litet rökt kaviar runt äggulan, om du vill. Det ser både trevligt ut och är gott. Och om du inte har sill hemma kan du göra en liknande rätt med hackad rökt skinka eller korv. Då räcker litet till många. Senap är då gott till.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar