DAGENS RECEPT 13-04-17
ÄGG- OCH ANSJOVISSALLAD
Ägg och ansjovis passar alldeles utmärkt tillsammans i rätter av olika slag - i puddingar, lådor och gratänger. Här gör vi en god sallad med ägg och ansjovis i sällskap med rödlök och gurka.
4 portioner
1 grönsalladshuvud
eller ½ salladskål (kinakål)
1 bit gurka (ca 150 g)
2 rödlökar
4 hårdkokta ägg
1 liten burk ansjovisfiléer
klippt kryddgrönt
Sås:
1 msk senap
1 msk ansjovisspad
1 msk finhackad gräslök eller dill
1½ dl gräddfil
Skölj salladen väl och låt den rinna av. Om du använder grönsallad så dela bladen något. Använder du salladskål så strimla den. Lägg salladen i en skål. Skala och strimla gurkan. Skala och skiva löken.
Skala äggen och skiva eller klyfta dem. Låt ansjovisen rinna av och dela filéerna. Lägg gurka, lök och ägg på salladen i skålen. Strö över litet klippt kryddgrönt som dill, gräslök eller persilja.
Blanda samman såsen: Lägg senapen i en skål och rör ut den med ansjovisspad och kryddgrönt. Rör till sist försiktigt ned gräddfilen - den ska bara blandas i. Servera såsen till salladen.
Ca 20 minuter att tillaga
Annorlunda:
Vill du ha en mildare sås till salladen (vår är ganska stark) kan du blanda 1½ dl gräddfil med ½ msk senap och 2 msk finhackat kryddgrönt. Smaksätt ev med ½ tsk råriven rödlök.
Blanda salladen med ansjovis som i vårt recept, men tillsätt också 1 burk sardiner i olja, rensade och delade i bitar. Gör en sås som i vårt recept eller som ovan. Strö skivade oliver över salladen när du ska servera den. Om du vill kan du byta ut rödlöken mot antingen purjolök eller gul lök. Du kan också blanda 1 burk väl avrunna bönor (brytbönor eller haricots verts) i salladen. Då räcker den till åtminstone 6 rejäla portioner.
Kom ihåg:
Om du vill ha mildare smak på lök till en rätt kan du snabbt förvälla den i hett vatten ett par minuter, hälla av det vattnet och sedan spola av löken i kallt vatten. Låt den rinna av väl innan du använder den i en sallad eller gratäng.
Du kan låta bli att skala gurkan till salladen, men skölj den väl och torka av den med hushållspapper innan du strimlar den.
Du kan använda ättiksgurka i stället för färsk gurka i vårt recept. Den ger en fin, pikant smak åt rätten.
Det går lättare att skala lök om du först spolar av den med varmt vatten. Då lossnar skalen snabbt.
Tips och idéer:
Om du vill ge den här salladen litet vitlökssmak kan du gnida salladsskålen med en ituskuren vitlöksklyfta. Du kan också gnida skålen som du blandar salladssåsen i med vitlök.
Det är gott att strö litet riven stark ost över en sallad innan den serveras. Det ger en härlig smak. Dessutom är det praktiskt att ta vara på ostkanter genom att riva dem.
ÄGG- OCH ANSJOVISSALLAD
Ägg och ansjovis passar alldeles utmärkt tillsammans i rätter av olika slag - i puddingar, lådor och gratänger. Här gör vi en god sallad med ägg och ansjovis i sällskap med rödlök och gurka.
4 portioner
1 grönsalladshuvud
eller ½ salladskål (kinakål)
1 bit gurka (ca 150 g)
2 rödlökar
4 hårdkokta ägg
1 liten burk ansjovisfiléer
klippt kryddgrönt
Sås:
1 msk senap
1 msk ansjovisspad
1 msk finhackad gräslök eller dill
1½ dl gräddfil
Skölj salladen väl och låt den rinna av. Om du använder grönsallad så dela bladen något. Använder du salladskål så strimla den. Lägg salladen i en skål. Skala och strimla gurkan. Skala och skiva löken.
Skala äggen och skiva eller klyfta dem. Låt ansjovisen rinna av och dela filéerna. Lägg gurka, lök och ägg på salladen i skålen. Strö över litet klippt kryddgrönt som dill, gräslök eller persilja.
Blanda samman såsen: Lägg senapen i en skål och rör ut den med ansjovisspad och kryddgrönt. Rör till sist försiktigt ned gräddfilen - den ska bara blandas i. Servera såsen till salladen.
Ca 20 minuter att tillaga
Annorlunda:
Vill du ha en mildare sås till salladen (vår är ganska stark) kan du blanda 1½ dl gräddfil med ½ msk senap och 2 msk finhackat kryddgrönt. Smaksätt ev med ½ tsk råriven rödlök.
Blanda salladen med ansjovis som i vårt recept, men tillsätt också 1 burk sardiner i olja, rensade och delade i bitar. Gör en sås som i vårt recept eller som ovan. Strö skivade oliver över salladen när du ska servera den. Om du vill kan du byta ut rödlöken mot antingen purjolök eller gul lök. Du kan också blanda 1 burk väl avrunna bönor (brytbönor eller haricots verts) i salladen. Då räcker den till åtminstone 6 rejäla portioner.
Kom ihåg:
Om du vill ha mildare smak på lök till en rätt kan du snabbt förvälla den i hett vatten ett par minuter, hälla av det vattnet och sedan spola av löken i kallt vatten. Låt den rinna av väl innan du använder den i en sallad eller gratäng.
Du kan låta bli att skala gurkan till salladen, men skölj den väl och torka av den med hushållspapper innan du strimlar den.
Du kan använda ättiksgurka i stället för färsk gurka i vårt recept. Den ger en fin, pikant smak åt rätten.
Det går lättare att skala lök om du först spolar av den med varmt vatten. Då lossnar skalen snabbt.
Tips och idéer:
Om du vill ge den här salladen litet vitlökssmak kan du gnida salladsskålen med en ituskuren vitlöksklyfta. Du kan också gnida skålen som du blandar salladssåsen i med vitlök.
Det är gott att strö litet riven stark ost över en sallad innan den serveras. Det ger en härlig smak. Dessutom är det praktiskt att ta vara på ostkanter genom att riva dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar