DAGENS RECEPT 13-04-15
MATBRÖDSFLÄTA I FORM
Detta är ett matbröd som får litet annorlunda smak av sesamfrön och anis. Det är ett härligt matigt bröd till soppa eller smörgås och smakar särskilt bra tillsammans med ost.
1 formbröd i en 2-litersform
50 g jäst
3½ dl lättmjölk
½ tsk salt
1 tsk stött anis
1 tsk sesamfrön
1 msk honung
1 ägg
3 msk olja
2 dl rågflingor (70 g)
8 - 9 dl matbrödsmjöl av vete (ca 500 g)
ev äggvita
ev sesamfrön eller vetegroddar
Smula jästen i degbunken. Värm mjölken till fingervarmt, ca 37°. Häll litet över jästen och rör ut den. Tillsätt salt, kryddor och honung samt resten av mjölken. Rör ned ägget och oljan och tillsätt rågflingorna. Arbeta in matbrödsmjölet, litet i sänder, till en blank och smidig deg. Låt jäsa på varm och dragfri plats ca 40 minuter eller till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet. Knåda den blank och smidig och dela den i 3 delar. Rulla ut varje del till en ganska tjock längd. Fläta samman de 3 längderna till en grov fläta. Lägg den i smord, avlång brödform, 2 liter. Låt degen jäsa tills den pöst upp och verkar lätt, ca 20 minuter.
Pensla ev med äggvita och strö över litet sesamfrön. Grädda i ugn vid 225° ca 30 minuter eller tills brödet pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddat. Stjälp upp brödet och låt det kallna under duk.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 30 minuter att grädda
Annorlunda:
Blanda ca 100 g keso i degen och gärna 1 dl rårivna morötter. Då måste du ev tillsätta litet extra matbrödsmjöl. Arbeta degen hela tiden tills den blir blank och smidig och inte kladdar vid degbunken. Strö litet mjöl över vid jäsningen. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Rulla varje deglängd i rostade hackade nötter innan du flätar samman dem till en fläta. Pensla brödet med äggvita efter jäsningen och strö litet extra hackade nötter. Uteslut då sesamfrön till pensling. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Anis är en gammal brödkrydda med fin aromatisk, litet sötaktig smak.
Sesamfrön har först på senare tid börjat användas som brödkrydda hos oss. Rostade sesamfrön får en fin nötsmak men också orostade ger de god smak åt bröd. Sesamfrön innehåller ganska mycket olja som man pressar ur fröna och som används mycket i bl a orientalisk matlagning.
Tips och idéer:
Du kan grädda matbrödsflätan direkt på plåt. Den kan då flyta ut lite grann och får inte så vacker form, som då du gräddar den i brödform.
Jäs aldrig deg direkt på spisen. Ofta blir där värmen koncentrerad till en punkt och dessutom kan där bli mycket varmt, så att degen nästan börjar gräddas i botten på degbunken.
Kom ihåg:
Det här brödet går fint att frysa in. Låt det kallna ordentligt. Förpacka det väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
MATBRÖDSFLÄTA I FORM
Detta är ett matbröd som får litet annorlunda smak av sesamfrön och anis. Det är ett härligt matigt bröd till soppa eller smörgås och smakar särskilt bra tillsammans med ost.
1 formbröd i en 2-litersform
50 g jäst
3½ dl lättmjölk
½ tsk salt
1 tsk stött anis
1 tsk sesamfrön
1 msk honung
1 ägg
3 msk olja
2 dl rågflingor (70 g)
8 - 9 dl matbrödsmjöl av vete (ca 500 g)
ev äggvita
ev sesamfrön eller vetegroddar
Smula jästen i degbunken. Värm mjölken till fingervarmt, ca 37°. Häll litet över jästen och rör ut den. Tillsätt salt, kryddor och honung samt resten av mjölken. Rör ned ägget och oljan och tillsätt rågflingorna. Arbeta in matbrödsmjölet, litet i sänder, till en blank och smidig deg. Låt jäsa på varm och dragfri plats ca 40 minuter eller till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet. Knåda den blank och smidig och dela den i 3 delar. Rulla ut varje del till en ganska tjock längd. Fläta samman de 3 längderna till en grov fläta. Lägg den i smord, avlång brödform, 2 liter. Låt degen jäsa tills den pöst upp och verkar lätt, ca 20 minuter.
Pensla ev med äggvita och strö över litet sesamfrön. Grädda i ugn vid 225° ca 30 minuter eller tills brödet pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddat. Stjälp upp brödet och låt det kallna under duk.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 30 minuter att grädda
Annorlunda:
Blanda ca 100 g keso i degen och gärna 1 dl rårivna morötter. Då måste du ev tillsätta litet extra matbrödsmjöl. Arbeta degen hela tiden tills den blir blank och smidig och inte kladdar vid degbunken. Strö litet mjöl över vid jäsningen. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Rulla varje deglängd i rostade hackade nötter innan du flätar samman dem till en fläta. Pensla brödet med äggvita efter jäsningen och strö litet extra hackade nötter. Uteslut då sesamfrön till pensling. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Anis är en gammal brödkrydda med fin aromatisk, litet sötaktig smak.
Sesamfrön har först på senare tid börjat användas som brödkrydda hos oss. Rostade sesamfrön får en fin nötsmak men också orostade ger de god smak åt bröd. Sesamfrön innehåller ganska mycket olja som man pressar ur fröna och som används mycket i bl a orientalisk matlagning.
Tips och idéer:
Du kan grädda matbrödsflätan direkt på plåt. Den kan då flyta ut lite grann och får inte så vacker form, som då du gräddar den i brödform.
Jäs aldrig deg direkt på spisen. Ofta blir där värmen koncentrerad till en punkt och dessutom kan där bli mycket varmt, så att degen nästan börjar gräddas i botten på degbunken.
Kom ihåg:
Det här brödet går fint att frysa in. Låt det kallna ordentligt. Förpacka det väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar