DAGENS RECEPT 13-04-16
CITRONGRAVAD SKINKA
För många låter det kanske konstigt att grava kött, men det blir en delikatess. Pröva gärna vår citronmarinerade skinka med fin smak av enbär och svartpeppar. Servera köttet med
t ex dillstuvad potatis eller en lätt spenatstuvning.
Ca 900 g benfritt innanlår av skinka
3/4 dl socker
½ dl salt
rivet skal av 1 citron
1 msk krossad svartpeppar
6 - 8 krossade enbär
pressad saft av 1 citron
Putsa köttet väl. Se till att det inte finns mycket synligt fett kvar och inte heller senor eller bindväv.
Blanda samman socker, salt, enbär, citronskal och svartpeppar. Gnid in köttet väl runtom med blandningen. Lägg köttet i en djup skål. Häll över citronsaften. Täck med en tallrik. Låt köttet stå i kylskåp minst 4 dygn. Vänd det då och då under gravningen. Skrapa av kryddorna och skär köttet i tunna skivor.
Servera med stuvad potatis, äggröra eller spenatstuvning eller enbart med rostat bröd och god, stark senap. Mörkt, syrligt bröd passar också bra till.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 4 dygn att grava
Annorlunda:
Välj magert innanlår av nöt. Beräkna samma mängd som i vårt recept. Putsa köttet. Gnid in det med en blandning av 3/4 dl socker, 3/4 dl salt, 8 - 10 krossade enbär, 4 - 6 krossade kryddnejlikor, ½ tsk vitpeppar och 2 krossade vitlöksklyftor. Häll över antingen 1 dl konjak (brandy eller armagnac) eller 1½ dl stark äppeljuice. Låt köttet stå kallt 3 - 4 dygn och vänd det då och då under gravningen. Torka av köttet. Skär det i tunna skivor och servera det med antingen en potatisgratäng med mycket lök eller med bakad potatis med enbärssmör. På samma sätt kan du grava både rostbiff och fläskfilé.
Du kan byta ut äppeljuicen mot apelsinjuice och strösockret mot farinsocker. Litet rivet citron- eller apelsinskal ger god smak.
Kom ihåg:
Om du vill grava kött måste du räkna med att det tar litet tid. Du får beräkna minst 4 dygn i kylskåp innan köttet är färdiggravat.
Du måste välja magra köttbitar om du vill grava kött. Se också till att det inte innehåller senor eller bindväv och välj alltid benfritt kött. Köttbitarna bör inte vara mer än ca 5 cm tjocka, annars tränger smakämnena inte in ordentligt.
Tips och idéer:
Du kan använda olika kryddor när du gravar kött. Gott är t ex rivet skal av apelsin eller grapefrukt, dragon och timjan, mejram och hela kryddnejlikor, krossad krydpeppar och hela senapskorn.
Kom ihåg att du alltid måste skära gravat kött i mycket tunna skivor. Använd en lång, smal, vass kniv så får du fina, jämna skivor.
Frys in:
Det går fint att frysa in gravat kött för kortare tid. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 4 - 5 veckor.
CITRONGRAVAD SKINKA
För många låter det kanske konstigt att grava kött, men det blir en delikatess. Pröva gärna vår citronmarinerade skinka med fin smak av enbär och svartpeppar. Servera köttet med
t ex dillstuvad potatis eller en lätt spenatstuvning.
Ca 900 g benfritt innanlår av skinka
3/4 dl socker
½ dl salt
rivet skal av 1 citron
1 msk krossad svartpeppar
6 - 8 krossade enbär
pressad saft av 1 citron
Putsa köttet väl. Se till att det inte finns mycket synligt fett kvar och inte heller senor eller bindväv.
Blanda samman socker, salt, enbär, citronskal och svartpeppar. Gnid in köttet väl runtom med blandningen. Lägg köttet i en djup skål. Häll över citronsaften. Täck med en tallrik. Låt köttet stå i kylskåp minst 4 dygn. Vänd det då och då under gravningen. Skrapa av kryddorna och skär köttet i tunna skivor.
Servera med stuvad potatis, äggröra eller spenatstuvning eller enbart med rostat bröd och god, stark senap. Mörkt, syrligt bröd passar också bra till.
Ca 10 minuter att förbereda
Ca 4 dygn att grava
Annorlunda:
Välj magert innanlår av nöt. Beräkna samma mängd som i vårt recept. Putsa köttet. Gnid in det med en blandning av 3/4 dl socker, 3/4 dl salt, 8 - 10 krossade enbär, 4 - 6 krossade kryddnejlikor, ½ tsk vitpeppar och 2 krossade vitlöksklyftor. Häll över antingen 1 dl konjak (brandy eller armagnac) eller 1½ dl stark äppeljuice. Låt köttet stå kallt 3 - 4 dygn och vänd det då och då under gravningen. Torka av köttet. Skär det i tunna skivor och servera det med antingen en potatisgratäng med mycket lök eller med bakad potatis med enbärssmör. På samma sätt kan du grava både rostbiff och fläskfilé.
Du kan byta ut äppeljuicen mot apelsinjuice och strösockret mot farinsocker. Litet rivet citron- eller apelsinskal ger god smak.
Kom ihåg:
Om du vill grava kött måste du räkna med att det tar litet tid. Du får beräkna minst 4 dygn i kylskåp innan köttet är färdiggravat.
Du måste välja magra köttbitar om du vill grava kött. Se också till att det inte innehåller senor eller bindväv och välj alltid benfritt kött. Köttbitarna bör inte vara mer än ca 5 cm tjocka, annars tränger smakämnena inte in ordentligt.
Tips och idéer:
Du kan använda olika kryddor när du gravar kött. Gott är t ex rivet skal av apelsin eller grapefrukt, dragon och timjan, mejram och hela kryddnejlikor, krossad krydpeppar och hela senapskorn.
Kom ihåg att du alltid måste skära gravat kött i mycket tunna skivor. Använd en lång, smal, vass kniv så får du fina, jämna skivor.
Frys in:
Det går fint att frysa in gravat kött för kortare tid. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 4 - 5 veckor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar