söndag 6 mars 2011

Gårdagens middagsförslag, den 5 mars 2011: Rödbetssoppa

P g a kördagen igår i Åsa (fantastisk upplevelse!!!!!) blev det ju inget middagsförslag från mig. Men för att inte frångå rutinerna kommer det här! :-D

Middag: Rödbetssoppa
Dessert: Äppelefterrätt med havregryn


RÖDBETSSOPPA

1 kg rödbetor
200 g vitkål
1 morot
1 bit palsternacka
1 gul lök
2 tomater
1/2 msk socker
1 buljongtärning
1 lagerblad
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 wienerkorvar
2 msk smör eller margarin
1 syrligt äpple
dill, persilja
gräddfil/crème fraîche


Skölj och ansa grönsakerna. Lägg undan en rödbeta och vitkålen. Skär de andra grönsakerna i fina strimlor. Skålla, skala och hacka tomaterna. Lägg alltsammans i kastrull och strö över sockret. Häll på buljongen och låt soppan småputtra 20 minuter.

Skär kål och äpple i fina strimlor och krydda. Skär korven i skivor och lägg i. Tillsätt detta till soppan och låt koka ytterligare 10 minuter. Riv och tillsätt rödbetan. Strö över finhackad dill och persilja.

Riktigt gott och vackert blir det med en klick gräddfil eller crème fraîche i varje tallrik.



ÄPPELEFTERRÄTT MED HAVREGRYN

6 portioner

5 stora äpplen
1 msk smör eller margarin

Havregrynstäcke:
100 g smör eller margarin
1/2 dl socker
3 dl havregryn


Skala, kärna ur och skär varje äpple i klyftor. Lägg klyftorna i smord ugnssäker form.

Rör smör och socker mjukt. Tillsätt havregrynen, blanda väl och fördela alltsammans över äpplena. Sätt in formen i 225 grader och grädda 15 - 20 minuter.

Servera med vaniljglass eller iskall vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar