torsdag 17 februari 2011

Vindoftande söndagsgryta

VINDOFTANDE SÖNDAGSGRYTA

Ljuvliga dofter av vin och lök från en härlig gryta som står och puttrar på spisen lockar likt en magnet alla till bordet. Frästa sötmandlar strödda över grytan är denna gång pricken över I.

4 portioner

400 - 500 g benfritt fläskkött av t ex bog
12 små lökar
2 msk smör eller margarin
salt
1 tsk paprikapulver
2 dl vatten
2 dl vitt vin
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
6 tomater
20 sötmandlar


Skär köttet i drygt halvcentimetertjocka skivor. Skala lökarna. Bryn kött och lök i matfett i en stekpanna och lägg sedan över det i en gryta. Salta och krydda. Vispa ur stekpannan med ca 2 dl vatten och häll skyn i grytan. Tillsätt vin, tomatpuré och pressa i vitlök. Låt grytan puttra under lock knappt 30 minuter eller tills köttet känns mört.

Skålla och skala tomaterna. Lägg dem i grytan och låt allt puttra ytterligare ca 5 minuter. Koka mandlarna hastigt i litet vatten. Skala dem och fräs dem i litet matfett. Strö mandeln över grytan och servera med kokt ris eller potatis samt en fräsch grönsallad med purjolök. Ett enkelt rött vin, öl, torr cider eller mineralvatten är gott att dricka till.

De färska tomaterna kan bytas ut mot 1 burk hela tomater. För ännu litet mustigare smak kan du tillsätta en tärning grönsaksbuljong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar