HELSTEKT FLÄSKKARRÉ MED RÖDVINSSÅS
En härlig helgmiddag behöver inte bli så dyr om du gör helstekt fläskkarré, omgiven av mängder av fina grönsaker. Här ger du det hela en fransk touche med provencalsk potatis och rödvinssås.
6 portioner
1 - 1 1/4 kg hel fläskkarré med ben
1 1/2 tsk salt
2 krm paprikapulver
1 kg skalad potatis
6 gula lökar
2 hela vitlökar
2 zucchini, ca 500 g
1 aubergine
saft av 1/2 - 1 citron
2 msk olivolja
12 cocktailtomater
kvistar av färsk timjan
Rödvinssås:
1 burk klar buljong
2 dl rött vin
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1/2 msk chilisås
Skär halvcentimeterdjupa, långa snitt i köttet så att kryddorna kan tränga in. Blanda salt, peppar och paprikapulver och gnid in köttet med kryddorna. Lägg det på ett stort, ugnssäkert fat och stek i 175° ca 1 timme.
Skär potatisen i klyftor eller centimetertjocka skivor. Lägg dem i vatten tills de ska anrättas och låt sedan rinna av väl. Skala och skär löken i skivor. Skala vitlöksklyftorna. Skär zucchinin i skivor och auberginen i bitar. De ska ha skalet kvar.
Ta ut köttet ur ugnen och lägg potatis, zucchini och aubergine runt om. Häll citronsaft och olivolja över, sätt in i ugnen och stek 40 minuter till. Lägg sedan tomaterna runt om och stek ytterligare 5 - 10 minuter. Låt köttet vila 10 - 15 minuter under folie och garnera med timjan.
Häll buljong och rött vin i en kastrull. Tillsätt matfett, vetemjöl och chilisås. Låt såsen koka upp under omrörning och sedan sjuda under lock 3 minuter. Skär upp köttet och servera med rödvinssåsen, brysselkål och små inlagda gurkor (cornichons). Ett enklare rödvin, öl eller mineralvatten är gott att dricka till.
En härlig helgmiddag behöver inte bli så dyr om du gör helstekt fläskkarré, omgiven av mängder av fina grönsaker. Här ger du det hela en fransk touche med provencalsk potatis och rödvinssås.
6 portioner
1 - 1 1/4 kg hel fläskkarré med ben
1 1/2 tsk salt
2 krm paprikapulver
1 kg skalad potatis
6 gula lökar
2 hela vitlökar
2 zucchini, ca 500 g
1 aubergine
saft av 1/2 - 1 citron
2 msk olivolja
12 cocktailtomater
kvistar av färsk timjan
Rödvinssås:
1 burk klar buljong
2 dl rött vin
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1/2 msk chilisås
Skär halvcentimeterdjupa, långa snitt i köttet så att kryddorna kan tränga in. Blanda salt, peppar och paprikapulver och gnid in köttet med kryddorna. Lägg det på ett stort, ugnssäkert fat och stek i 175° ca 1 timme.
Skär potatisen i klyftor eller centimetertjocka skivor. Lägg dem i vatten tills de ska anrättas och låt sedan rinna av väl. Skala och skär löken i skivor. Skala vitlöksklyftorna. Skär zucchinin i skivor och auberginen i bitar. De ska ha skalet kvar.
Ta ut köttet ur ugnen och lägg potatis, zucchini och aubergine runt om. Häll citronsaft och olivolja över, sätt in i ugnen och stek 40 minuter till. Lägg sedan tomaterna runt om och stek ytterligare 5 - 10 minuter. Låt köttet vila 10 - 15 minuter under folie och garnera med timjan.
Häll buljong och rött vin i en kastrull. Tillsätt matfett, vetemjöl och chilisås. Låt såsen koka upp under omrörning och sedan sjuda under lock 3 minuter. Skär upp köttet och servera med rödvinssåsen, brysselkål och små inlagda gurkor (cornichons). Ett enklare rödvin, öl eller mineralvatten är gott att dricka till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar