lördag 19 februari 2011

Hur hinner ni med allt?

HUR HINNER NI MED ALLT?
Så här rationaliseras ett storhushåll

"En lax på 10 kg, 15 kg smör, 50 liter mjölk och 100 småfranska." Så kan en order lyda, som rings in av fru Sessan Carls, maka till chefspiloten på ABA, kapten Gösta Carls, Saltarö herrgård. Nog finns det människor med god aptit, men man har litet svårt att föreställa sig den slanka, svenskblonda fru Carls konsumerande ens bråkdelen av dylika kvantiteter. I verkligheten är fru Carls bas för matbestyren på herrgården, där det sommartid vimlar av barn och vuxna.

Saltarö, som ligger på södra Värmdön i en leende och lummig natur, inköptes för några år sedan av fyra flygarfamiljer till sommarnöje. Då utrymmena var väl tilltagna - det finns två flyglar och ett trädgårdshus förutom tolv rum, matsal och tre hallar i huvudbyggnaden - beslöt sig ägarna för att hyra ut till goda vänner och bekanta och ordna ett gemensamt storhushåll, så att fruarna under sommarmånaderna skulle slippa matbestyr och disk. Till den ändan anställdes två duktiga finskor att sköta köksbestyren och en trädgårdsmästare, som året runt bor på herrgården, och som under sommaren sköter blomster- och köksväxtodling.

Tre ägarfruar delar upp administrationssysslorna. Fru Carls beställer mat och hushållsförnödenheter, flygarkapten Gunnar Färnströms fru, Gun, sköter räkningar och bokföring, och löjtnant Gösta Lundströms fru, Margareta, tjänstgör som det "onda samvetet" - hon ser nämligen till att alla gör sin plikt och skriver upp vilka måltider respektive familjer inmundigat.

En gång i veckan sammanträder de tre fruarna och konfererar om veckans matsedel. Måndagarna är restdag, tisdagarna i allmänhet korvdag och fredagarna strömmingsdag. Lördagar och söndagar serveras i allmänhet kött. Dels är herrarna, som då kommer ut från arbetet i staden, mera roade av kött, dels förenklar en stor stek eller skinka arbetet för flickorna i köket, vilka har fullt arbete att hålla undan disken de dagar då besättningen i matsalen är fulltalig.

I början av sommaren fylldes alla torrskaffningsförråd som socker, mjöl, salt och kaffe, men trots de rikligt tilltagna utrymmena får vi inte plats med de kvantiteter som behövs för sommaren. Flickorna i köket har därför order att säga till i god tid, då någonting börjar ta slut. Sådana kompletteringar sker ungefär var 14:e dag; kött och grönsaker beställs varje onsdag och kommer ut med köttbilen varje torsdag.

Hembiträdena har förutom matlagning och disk hand om dukningen till måltiderna och städning av sällskapsrum och hallar. Trädgårdsmästaren sköter trädgården, vattenpumpning, AGA-spisen och mjölken samt ser till att det finns fotogen tillgänglig i köket då herrgården ej är elektrifierad, utan upplysning sker med fotogenlampor.

Varje husmor sköter städningen i egna rum, likaså egen tvätt och ev babymat. I varje uthyrd dubblett finns fotogenkök, så att var och en kan koka sitt kaffe eller laga sin babymat efter behag.

Vid måltiderna är självserveringen helt genomförd. Maten transporteras från köket per mathiss till matsalen. På serveringsbord finns bestick och porslin framsatt. Var och en förser sig med vad den önskar och bär därefter ut sin disk i serveringsrummet. Avtorkningen av matborden, som alla är försedda med vaxdukar i glada färger, sköter sedan hemhjälpen, så att matsalen alltid ser prydlig ut.

Efter mycket resonemang beslöt styrelsen att pröva ett kupongsystem vid måltiderna. Varje dag cirkulerar till lunch och middag tre olika sorters kuponghäften, blått för barn under sju år, rött för vuxna och vitt för pilsner och läskedrycker. Ansvarig medlem av familjerna antecknar på en lapp hur många luncher respektive middagar som avätits. Lapparna sorteras därefter upp och lägges i kuvert, ett för varje familj. Eftersom alla kostnader delas upp efter antalet måltider, kan varje familj i slutet av månaden kollationera att räkningarna stämmer.

I källaren finns pilsner och alla slags läskedrycker. Där kan var och en hämta sig efter önskemål mot anteckning på block vad som tagits. Kapten Carls som dock i någon mån känner sina pappenheimare har försett såväl in- som utsida av källardörren med deviser för att ge det goda samvetet en körare. "Vad var det du tog, block finns på hyllan!"

Att uppläggningen för detta storhushåll är väl planerad och fungerar till belåtenhet, det vittnar en skara brunbrända och livliga ungar och föräldrar. om. Tråkigheten på landsbygden är helt eliminerad för "herrgårdsfruarna".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar