torsdag 17 februari 2011

Marinerad fläskfilé

MARINERAD FLÄSKFILÉ

Om än litet dyrare kött, så är fläskfilé en tacksam råvara. Köttet är alltid mört, vilket är A och O för en lyckad anrättning. Med den här välkomponerade marinaden blir köttet ännu mörare och får en god smak.

4 portioner

Ca 600 g fläskfilé
2 msk fransk senap
1/2 dl sherry, madeira eller portvin
1/2 dl färsk, pressad lime- eller citronsaft
nymald svartpeppar
kryddpeppar
ingefära
1/2 tsk salt
3 msk farin


Lägg fläskfilén på ett fat och gnid in den ordentligt med senapen. Blanda sherry, pressad lime eller citron, peppar, kryddpeppar, ingefära och salt. Häll blandningen över köttet och ställ fatet kallt 6 - 12 timmar.

Ta upp köttet ur marinaden och lägg det på ett smort, ugnssäkert fat. Strö över farin och sätt gärna en köttermometer mitt i den tjockaste delen av filén. Stek köttet i 225° ca 30 minuter eller tills köttermometern visar 75°. Pensla med marinaden under tiden.

Skär upp filén i tunna skivor och häll över skyn. Servera genast med råstekt potatis eller ris och gärna också en fräsch sallad. Ett lätt rödvin, ljus öl eller mineralvatten är gott att dricka till.

Denna marinad passar utmärkt även till kyckling. Dela kycklingen i lagom stora bitar och marinera dem sedan på samma sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar