tisdag 15 februari 2011

Svart vinbärssorbet

SVART VINBÄRSSORBET

Har man ingen glassmaskin i köket men ändå är sugen på något sött, svalkande och enkelt efter maten är sorbet en fin lösning. Smaksättningen med svarta vinbär är klassisk - syrligt och friskt!

6 - 8 portioner

2 1/2 dl svart vinbärssylt, gärna hemlagad
2 1/2 dl vatten
3 äggvitor
2 msk socker

Garnering:
1 - 2 dl tjock grädde
några fina bär, t ex röda vinbär
citronmeliss eller vinbärsblad


Blanda vinbärssylt och vatten och häll blandningen i en avlång kakform. Ställ formen i frysen tills blandningen är halvfrusen, vilket tar ca 1 1/2 timme.

Vispa äggvitorna till skum, strö ned sockret och vispa en stund till. Blanda vinbärsmassan med äggviteskummet och häll tillbaka allt i formen. Frys blandningen ytterligare 2 - 3 timmar och rör om då och då.

Vispa grädden tjock. Lägg upp sorbeten som fina bollar i vackra glas eller på assietter. Garnera med grädde, vackra bär och gröna blad. Spritsa gärna grädden på sorbeten och sätt några rullrån eller chokladkex i. Gott att dricka till är portvin eller sherry.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar