KRUSBÄRSTRIFLE
Trifle, i översättning bara en "bagatell", men på bordet en riktig frestelse med krusbär, vaniljkräm och vindränkta biskvier i lager på lager. Triflen har med tiden blivit en internationell klassiker.
4 portioner
5 dl färska krusbär
eller 4 dl krusbärskompott
1 dl socker
1/2 dl vatten
100 g små biskvier
3 - 4 msk söt sherry eller portvin
Vaniljkräm:
3 dl tunn grädde
2 äggulor
1 msk socker
1 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
1 dl tjock grädde
Snoppa och skölj bären. Lägg dem i en kastrull med socker och vatten och koka på svag värme tills bären är mjuka och har kokat sönder litet. Blanda grädde, äggulor, socker och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka. Smaksätt med vaniljsocker och låt krämen kallna.
Lägg lite av krämen i botten på en skål eller i portionsglas. Täck med biskvier och stänk över sherry eller portvin. Varva sedan med krusbärskompott och vaniljkräm. Garnera med vispad grädde.
Gott att dricka till är kaffe eller ett glas sherry eller portvin.
I stället för färska bär kan du använda kompott eller sylt av t ex körsbär, hallon, jordgubbar eller äpplen.
Trifle, i översättning bara en "bagatell", men på bordet en riktig frestelse med krusbär, vaniljkräm och vindränkta biskvier i lager på lager. Triflen har med tiden blivit en internationell klassiker.
4 portioner
5 dl färska krusbär
eller 4 dl krusbärskompott
1 dl socker
1/2 dl vatten
100 g små biskvier
3 - 4 msk söt sherry eller portvin
Vaniljkräm:
3 dl tunn grädde
2 äggulor
1 msk socker
1 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
1 dl tjock grädde
Snoppa och skölj bären. Lägg dem i en kastrull med socker och vatten och koka på svag värme tills bären är mjuka och har kokat sönder litet. Blanda grädde, äggulor, socker och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka. Smaksätt med vaniljsocker och låt krämen kallna.
Lägg lite av krämen i botten på en skål eller i portionsglas. Täck med biskvier och stänk över sherry eller portvin. Varva sedan med krusbärskompott och vaniljkräm. Garnera med vispad grädde.
Gott att dricka till är kaffe eller ett glas sherry eller portvin.
I stället för färska bär kan du använda kompott eller sylt av t ex körsbär, hallon, jordgubbar eller äpplen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar