SHERRYKRÄM
Sherry är det legendariska spanska starkvinet från Jerezdistriktet i Andalusien. Blandad med grädde och ägg blir den en mild och len kräm till dessert - utmärkt efter en kryddstark kött- eller fågelrätt.
4 portioner
4 ägg
1 1/2 dl socker
2 krm salt
4 tsk citronsaft
6 gelatinblad
2 1/2 dl sherry, gärna halvsöt
2 1/2 dl tjock grädde
Garnering:
vispad grädde
flisad, rostad sötmandel eller pistagemandel
Dela äggen och rör äggulor, socker och salt poröst. Tillsätt citronsaft och rör om.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 - 10 minuter. Krama ur dem och smält dem i en liten kastrull med en aning kokande vatten. Tillsätt gelatinet till äggsmeten i en tunn stråle under omrörning. Blanda ned sherryn, litet i taget, under kraftig vispning. Täck över skålen och låt smeten kallna ca 20 minuter. Rör om då och då.
Vispa äggvitorna och grädden hårt var för sig och vänd sedan ned det i äggkrämen. Häll upp krämen i dessertskålar eller glas och låt stå i kylskåp ca 2 timmar. Garnera med vispad grädde och pistage- eller sötmandel och servera. Gott att dricka till är en halvsöt sherry eller något annat dessertvin. Servera gärna med flarn, rån eller småkakor.
Sherry är det legendariska spanska starkvinet från Jerezdistriktet i Andalusien. Blandad med grädde och ägg blir den en mild och len kräm till dessert - utmärkt efter en kryddstark kött- eller fågelrätt.
4 portioner
4 ägg
1 1/2 dl socker
2 krm salt
4 tsk citronsaft
6 gelatinblad
2 1/2 dl sherry, gärna halvsöt
2 1/2 dl tjock grädde
Garnering:
vispad grädde
flisad, rostad sötmandel eller pistagemandel
Dela äggen och rör äggulor, socker och salt poröst. Tillsätt citronsaft och rör om.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 - 10 minuter. Krama ur dem och smält dem i en liten kastrull med en aning kokande vatten. Tillsätt gelatinet till äggsmeten i en tunn stråle under omrörning. Blanda ned sherryn, litet i taget, under kraftig vispning. Täck över skålen och låt smeten kallna ca 20 minuter. Rör om då och då.
Vispa äggvitorna och grädden hårt var för sig och vänd sedan ned det i äggkrämen. Häll upp krämen i dessertskålar eller glas och låt stå i kylskåp ca 2 timmar. Garnera med vispad grädde och pistage- eller sötmandel och servera. Gott att dricka till är en halvsöt sherry eller något annat dessertvin. Servera gärna med flarn, rån eller småkakor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar