IDAS HEMLAGADE GLASSTÅRTA
Idas tårta är inte formad på samma sätt som andra, utan gjord i en avlång brödform. Den består av härliga mandelbottnar i flera lager, varvade med säsongens bär och glassmet - succén är given!
8 portioner
300 g mandelmassa
3 ägg
1 msk socker
3 dl tjock grädde
1 l färska eller djupfrysta bär, t ex hallon,
jordgubbar eller blåbär
Sätt ugnen på 150°.
Riv mandelmassan grovt. Dela äggen och vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda mandelmassa och äggvita.
Ta en avlång brödform, 1 1/2 liter, och rita 3 rektanglar efter formens botten på bakpapper. Bred ut mandelsmeten på papepret och grädda bottnarna på mittfalsen i ugnen ca 20 minuter. Vält över bottnarna på galler och dra bort papperet.
Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa även grädden och blanda ned den i äggsmeten tillsammans med bären. Varva mandelbottnar och bärkräm i brödformen. Börja och sluta med mandelbottnar. Täck formen med folie och ställ in i frysen minst 4 timmar. Stjälp upp tårtan ca 20 minuter före serveringen.
Garnera gärna glasstårtan med 2 dl vispad, spritsad grädde och 1/2 l bär.
Gott att dricka till är kaffe eller ett sött dessertvin.
Idas tårta är inte formad på samma sätt som andra, utan gjord i en avlång brödform. Den består av härliga mandelbottnar i flera lager, varvade med säsongens bär och glassmet - succén är given!
8 portioner
300 g mandelmassa
3 ägg
1 msk socker
3 dl tjock grädde
1 l färska eller djupfrysta bär, t ex hallon,
jordgubbar eller blåbär
Sätt ugnen på 150°.
Riv mandelmassan grovt. Dela äggen och vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda mandelmassa och äggvita.
Ta en avlång brödform, 1 1/2 liter, och rita 3 rektanglar efter formens botten på bakpapper. Bred ut mandelsmeten på papepret och grädda bottnarna på mittfalsen i ugnen ca 20 minuter. Vält över bottnarna på galler och dra bort papperet.
Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa även grädden och blanda ned den i äggsmeten tillsammans med bären. Varva mandelbottnar och bärkräm i brödformen. Börja och sluta med mandelbottnar. Täck formen med folie och ställ in i frysen minst 4 timmar. Stjälp upp tårtan ca 20 minuter före serveringen.
Garnera gärna glasstårtan med 2 dl vispad, spritsad grädde och 1/2 l bär.
Gott att dricka till är kaffe eller ett sött dessertvin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar