tisdag 15 februari 2011

Hallonsorbetmousse

HALLONSORBETMOUSSE

Den här desserten får verkligen ut det mesta av livets goda. En sorbet på hallon förvandlas till en ljuvlig mousse och serveras med en krämig, fruktig sås på passerade hallon.

4 portioner

400 g färska eller djupfrysta hallon
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl tjock grädde
hallon till garnering

Sås:
200 g färska eller djupfrysta hallon
2 - 3 msk socker


Rensa färska hallon, men skölj dem inte. Kör hallonen till puré i mixer och passera sedan purén genom en trådsil, så att inga kärnor finns kvar. Koka upp socker och vatten och rör om tills sockret löst sig. Låt lagen kallna. Blanda lagen med purén i en skål och ställ den i frysen 1 - 2 timmar, tills blandningen är halvfryst.

Ta ut hallonblandningen och vispa den porös med elvisp. Ställ tillbaka den i frysen ytterligare ca 1 timme och vispa några gånger under tiden.

Vispa grädden tjock och blanda ned den i hallonpurén ca 1 timme före servering. Häll moussen i en form och ställ den i frysen ännu 1 timme.

Kör hallonen till såsen i en mixer, passera genom en trådsil och smaksätt med socker. Stjälp upp moussen på serveringsfat och garnera med några färska hallon. Servera såsen separat. Mandelflarn, rån eller småkakor är gott till. Gott att dricka till är portvin, madeira eller bordsvatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar