måndag 14 februari 2011

Sherryäpplen under pösigt mandeltäcke

SHERRYÄPPLEN UNDER PÖSIGT MANDELTÄCKE

Det här är en god efterrätt som snabbt blir en favorit bland gästerna. Under ett lager av luftig mandelsmet vilar hemgjort äppelmos, smaksatt med sherry. En garanterad succé.

6 - 8 portioner

1 1/2 kg syrliga äpplen
2 dl vatten
2 1/2 - 3 dl socker
3 - 4 msk halvtorr sherry
smör eller margarin till formen

Mandelsmet:
150 g sötmandel
6 ägg
1 3/4 dl socker


Skala, kärna ur och skär äpplena i små klyftor. Koka dem mjuka med vatten och socker. Sätt ugnen på 175°.

Vispa lätt så att äpplena blir något mosiga. Smaka av med sherry och ev socker. Smörj en ugnssäker form och häll i äppelmoset. Skålla, skala och mal mandeln. Dela äggen och vispa äggulor och socker vitt och poröst. Vispa länge, så att smeten blir riktigt luftig. Tillsätt den malda mandeln.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned dem i smeten. Bred blandningen över äppelmoset och grädda ca 40 minuter tills ytan är vackert guldbrun. Servera desserten ljummen med lättvispad grädde. Gott att dricka till är kaffe och/eller sherry.

Om du vill kan du strö litet hackad mandel eller hackade hasselnötter över äppelmoset. Litet kanel kan också vara en god smaksättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar