måndag 14 februari 2011

Citronpudding nr 2

CITRONPUDDING NR 2

Gammaldags citronpudding är en uppskattad avslutning på en finare middag. Citronens syrlighet känns fräsch och uppfriskande, särskilt efter en kryddstark anrättning.

6 portioner

6 blad gelatin
2 ägg
3/4 dl socker
2 dl mjölk eller tunn grädde
2 dl tjock grädde
rivet skal av 1 citron
pressad saft av 2 citroner


Lägg gelatinblad, ett i taget, i kallt vatten. Blötlägg dem ca 10 minuter och krama sedan ur dem väl.

Dela äggen. Lägg gulorna i en rostfri kastrull och vitorna i en stor skål. Häll socker och mjölk i kastrullen och låt allt sjuda försiktigt under ständig vispning tills det tjocknar. Låt inte krämen koka då den lätt skär sig, utan bara sjuda tills den första bubblan syns. Lägg i de urkramade gelatinbladen och rör om tills de har smält i den varma krämen. Låt krämen kallna. Rör om då och då.

Vispa vitorna till hårt skum. Vispa även grädden så att den blir ordentligt tjock. Blanda sedan krämen med citronskal, citronsaft, vispad grädde och vänd till sist ned äggviteskummet. Häll upp smeten i en stor eller 6 mindre portionsskålar. Låt puddingen stå kallt minst 4 timmar.

Servera puddingen med en mandelkaka, t ex mandelflarn. Gott att dricka till är vatten eller ett dessertvin.

Skiva gärna litet kiwi över som garnering. Det är lika vackert som gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar