onsdag 16 februari 2011

Krispig äppelgratäng

KRISPIG ÄPPELGRATÄNG

Den här franska äppelgratängen är barnens favorit, med knapriga äppelbitar gratinerade i en krämig och söt färskostblandning. Varför inte göra den till familjens egen födelsedagstårta?

6 portioner

1 kg äpplen
150 g mager färskost eller kesella
1 1/2 dl grädde
1 msk vetemjöl
1 msk citronsaft
1/2 dl socker
1 ägg
1/2 tsk vaniljsocker
smör eller margarin till formen

Täcke:
50 g mjukt smör eller margarin
1/2 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl farin
1 tsk kanel



Skala, kärna ur och hacka äpplena. Blanda färskosten med grädde, vetemjöl, citronsaft, socker, ägg och vaniljsocker till en jämn smet. Tillsätt äpplena och rör samman. Smörj en form och slå i blandningen.

Blanda det mjuka matfettet till täcket med havregryn, vetemjöl, farin och kanel och bred det över äpplena. Grädda äppelgratängen i 200° 35 - 40 minuter tills äpplena känns mjuka och kakan är torr och krispig. Låt den svalna eller bli helt kall innan den serveras. Du kan ge täcket litet ytterligare smak med litet malen sötmandel.

Servera med tunn eller vispad grädde eller vaniljglass. Kaffe, te eller saft är gott att dricka till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar