FÄRSK BÄRKOMPOTT MED FRUSEN GRÄDDE
Mormors gamla recept på bärkompott kan du lätt fräscha upp med kanadensisk lönnsirap. Med en mixer är kompotten klar på ett litet kick, och det är en fräsch dessert som omväxling till fruktsallad.
4 portioner
1 dl tjock grädde
1 burk päron i sockerlag, ca 450 g
5 dl färska jordgubbar
2 dl blåbär
2 dl hallon
1/2 - 1 msk lönnsirap eller socker
Vispa grädden ganska hårt och sätt in skålen i frysen minst 1 timme.
Häll av lagen från päronen men spara den. Kör päronen i mixer och häll över dem i en skål. Skölj jordgubbar och blåbär om det behövs. Ta bort fästena på jordgubbarna och rensa hallonen.
Häll alla bär samt lönnsirapen i mixern och kör till en jämn massa. Blanda ned päronmoset och tillsätt litet av päronlagen. Smaka ev av med litet mer sirap. Ta ut grädden strax före serveringen. Häll upp bärkompotten i portionsskålar eller coupeglas på hög fot och lägg på en bit frusen grädde. Servera torr sherry, vitt portvin, saft eller bordsvatten att dricka till.
Mormors gamla recept på bärkompott kan du lätt fräscha upp med kanadensisk lönnsirap. Med en mixer är kompotten klar på ett litet kick, och det är en fräsch dessert som omväxling till fruktsallad.
4 portioner
1 dl tjock grädde
1 burk päron i sockerlag, ca 450 g
5 dl färska jordgubbar
2 dl blåbär
2 dl hallon
1/2 - 1 msk lönnsirap eller socker
Vispa grädden ganska hårt och sätt in skålen i frysen minst 1 timme.
Häll av lagen från päronen men spara den. Kör päronen i mixer och häll över dem i en skål. Skölj jordgubbar och blåbär om det behövs. Ta bort fästena på jordgubbarna och rensa hallonen.
Häll alla bär samt lönnsirapen i mixern och kör till en jämn massa. Blanda ned päronmoset och tillsätt litet av päronlagen. Smaka ev av med litet mer sirap. Ta ut grädden strax före serveringen. Häll upp bärkompotten i portionsskålar eller coupeglas på hög fot och lägg på en bit frusen grädde. Servera torr sherry, vitt portvin, saft eller bordsvatten att dricka till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar