torsdag 3 februari 2011

Italiensk maräng med bär och jordgubbssås

ITALIENSK MARÄNG MED BÄR
OCH JORDGUBBSSÅS

Italiensk maräng och vanlig maräng - vad är skillnaden? I den italienska marängen hälls kokt sockerlag i den vispade äggvitan, som sedan vispas hela tiden tills marängen är helt kall. Så nu vet ni det. Ett hett tips är att använda en digital termometer till sockerlagen!

4 portioner

3/4 dl vatten
1 1/2 dl socker
3 äggvitor
1 tsk pressad citronsaft
1/2 dl socker

Jordgubbssås:
250 g frysta, tinade jordgubbar
1 dl florsocker


Koka upp vatten och socker i en liten kastrull och koka till 122°. Använd digital termometer.

Vispa äggvitor, citronsaft och socker till ett fast skum. Tillsätt den varma sockerlagen under kraftig vispning. Vispa på medelhastighet tills marängen kallnat, ca 10 minuter.

Jordgubbssås:
Mixa jordgubbar och florsocker. Fördela marängen i portionsskålar eller på tallrikar. Toppa med bär och ringla över jordgubbssås.

Marängen passar utmärkt att lägga över en fruktsallad. Gratinera i ugnen tills marängen fått fin färg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar