måndag 14 februari 2011

Gammaldags äppelmaräng

GAMMALDAGS ÄPPELMARÄNG

På mormors tid skapade husmödrarna ofta goda desserter genom att gömma dem under ett fluffigt marängtäcke. Det är en tradition som är väl värd att hålla vid liv också i våra dagar.

4 portioner

5 - 6 äpplen, ca 600 g
smör eller margarin till formen
1 dl riven mandelmassa
2 äggvitor
6 msk socker
1 - 2 dl tjock grädde


Sätt ugnen på 150°.

Skala äpplena, dela dem och skär bort kärnhus och skaft. Skär i tunna klyftor och lägg dem
på ett smort, ugnssäkert fat. Fördela riven mandelmassa över äpplena.

Vispa äggvitorna till hårt skum och strö ned litet socker i taget under vispning. Vispa tills smeten är blank och fin. Fördela marängsmeten över äpplena i små toppar. Grädda äppelmarängen på mittfalsen i ugnen ca 20 minuter eller tills marängen är guldfärgad och äpplena mjuka.

Servera marängen något avsvalnad med lättvispad grädde. Gott att dricka till är kaffe, te eller portvin.

Om du vill sätta litet frisk smak på marängsmeten kan du blanda den med 1 - 2 msk citronsaft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar