FRANSK KÖRSBÄRSKAKA
Detta är lantlig fransk kokkonst och en traditionell dessert under körsbärstiden. Receptet kommer från Limousinprovinsen, där körsbärsträden blommar på Centralmassivets sluttningar.
6 portioner
750 g körsbär
3/4 dl mjölk
smör eller margarin till formen
2 msk florsocker
6 ägg
1 dl socker
1 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175°.
Skölj körsbären och torka dem med hushållspapper. Ta bort stjälkarna och kärna ev ur körsbären.
Koka upp mjölken och låt den svalna. Lägg körsbären i en smord, ugnssäker form med hög kant, ca 24 cm i diameter, och strö över florsocker. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjöl och späd med mjölk. Rör om väl och häll smeten över körsbären.
Grädda kakan på mittfalsen i ugnen ca 25 minuter tills ytan fått fin färg. Servera gärna körsbärskakan ljummen, inte kall, med lättvispad grädde eller vaniljsås. Gott att dricka till är kaffe, te eller ett dessertvin.
I Frankrike använder man helst söta, svarta bigarråer, men det går också bra med klarbär eller moreller. Fransmännen kärnar i regel inte ur bären utan spottar bara ut kärnorna efter hand. Vill du ha kärnfria bär är det dock lätt att kärna ur dem med en blomsterpinne.
Detta är lantlig fransk kokkonst och en traditionell dessert under körsbärstiden. Receptet kommer från Limousinprovinsen, där körsbärsträden blommar på Centralmassivets sluttningar.
6 portioner
750 g körsbär
3/4 dl mjölk
smör eller margarin till formen
2 msk florsocker
6 ägg
1 dl socker
1 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175°.
Skölj körsbären och torka dem med hushållspapper. Ta bort stjälkarna och kärna ev ur körsbären.
Koka upp mjölken och låt den svalna. Lägg körsbären i en smord, ugnssäker form med hög kant, ca 24 cm i diameter, och strö över florsocker. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjöl och späd med mjölk. Rör om väl och häll smeten över körsbären.
Grädda kakan på mittfalsen i ugnen ca 25 minuter tills ytan fått fin färg. Servera gärna körsbärskakan ljummen, inte kall, med lättvispad grädde eller vaniljsås. Gott att dricka till är kaffe, te eller ett dessertvin.
I Frankrike använder man helst söta, svarta bigarråer, men det går också bra med klarbär eller moreller. Fransmännen kärnar i regel inte ur bären utan spottar bara ut kärnorna efter hand. Vill du ha kärnfria bär är det dock lätt att kärna ur dem med en blomsterpinne.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar