måndag 14 februari 2011

Fransk körsbärskaka

FRANSK KÖRSBÄRSKAKA

Detta är lantlig fransk kokkonst och en traditionell dessert under körsbärstiden. Receptet kommer från Limousinprovinsen, där körsbärsträden blommar på Centralmassivets sluttningar.

6 portioner

750 g körsbär
3/4 dl mjölk
smör eller margarin till formen
2 msk florsocker
6 ägg
1 dl socker
1 dl vetemjöl


Sätt ugnen på 175°.

Skölj körsbären och torka dem med hushållspapper. Ta bort stjälkarna och kärna ev ur körsbären.

Koka upp mjölken och låt den svalna. Lägg körsbären i en smord, ugnssäker form med hög kant, ca 24 cm i diameter, och strö över florsocker. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjöl och späd med mjölk. Rör om väl och häll smeten över körsbären.

Grädda kakan på mittfalsen i ugnen ca 25 minuter tills ytan fått fin färg. Servera gärna körsbärskakan ljummen, inte kall, med lättvispad grädde eller vaniljsås. Gott att dricka till är kaffe, te eller ett dessertvin.

I Frankrike använder man helst söta, svarta bigarråer, men det går också bra med klarbär eller moreller. Fransmännen kärnar i regel inte ur bären utan spottar bara ut kärnorna efter hand. Vill du ha kärnfria bär är det dock lätt att kärna ur dem med en blomsterpinne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar