måndag 14 februari 2011

Citronpudding

CITRONPUDDING

Efter en kraftig middag smakar det gott med en frisk efterrätt. Den här lätt syrliga citronpuddingen kompletterar du fint med färska eller frysta bär - fräscht och läckert.

8 portioner

2 stora citroner
125 g mjukt smör eller margarin
2 dl socker
4 ägg
4 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl mjölk
smör eller margarin till formen


Sätt ugnen på 175°.

Skölj citronerna, riv skalet fint och rör det med matfett och socker till en fluffig smet. Dela äggen, pressa citronerna och tillsätt saften och äggulorna till smörblandningen. Blanda vetemjöl med bakpulver och rör ned det i smörblandningen. Värm mjölken en aning och slå den i blandningen.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten. Smörj en pajform och häll i citronsmeten. Ställ formen i en långpanna, sätt in den i ugnen och häll varmt vatten i pannan, halvvägs upp till formens ovankant.

Grädda citronpuddingen ca 40 minuter eller tills den är gyllenbrun och har stannat i mitten. Servera puddingen omedelbart, gärna med 3 dl vispad grädde samt 1 1/2 - 2 l färska hallon eller jordgubbar. Ett annat alternativ är en sås av 2 pkt frysta bär som körts i mixer.

Gott att dricka till är ett dessertvin, kaffe eller te.

I stället för bär kan du garnera citronpuddingen med kanderade citron- och apelsinskal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar