måndag 14 februari 2011

Drottningsufflé

DROTTNINGSUFFLÉ

Blåbärs- och hallonparfait under frasigt marängtäcke är en exklusiv och raffinerad efterrätt, som garanterat ger beundrande suckar från gästerna. Bäst av allt är att den inte är särskilt svår att göra.

8 portioner

1 pkt djupfrysta blåbär, ca 225 g
1 pkt djupfrysta hallon, ca 250 g
3 msk punsch
4 dl tjock grädde
3 äggulor
1 dl socker

Marängsmet:
3 äggvitor
1 1/2 dl socker
3 msk flagad mandel


Tina de djupfrysta bären och kör dem i mixer. Du kan också passera dem genom en trådsil. Tillsätt punschen. Vispa grädden. Vispa äggulor och socker pösigt och rör ned bärmos och vispad grädde i äggsmeten.

Häll smeten i en suffléform. Täck formen med plastfolie och ställ den i frysen. Låt den stå ca 4 timmar.

Ta fram parfaiten 30 minuter före servering. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret och fortsätt att vispa några minuter. Bred marängmassan över glassen och forma den till en hög topp. Strö över flagad mandel och gratinera i 275° på mittfalsen några minuter tills ytan fått ljusbrun färg.

Servera drottningsufflén varm. Gott att dricka till är portvin eller madeira.

Vill du laga desserten på ett enklare sätt kan du blanda färdig vaniljglass med hallon och blåbär. Rör glassen mjuk innan du tillsätter bären. Bred över marängsmeten och gratinera enligt receptet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar