torsdag 17 februari 2011

Dansk fläskstek

DANSK FLÄSKSTEK

Som gäst vid middagsbordet hos en traditionell dansk familj kan du mycket väl bli bjuden på en äkta knaprig fläskstek med svål. Till denna är det brukligt att servera brunede kartofler, vilket är små kokta potatisar som steks i smör och socker.

6 portioner

1 1/2 kg färsk skinka med svål, skuren i
halvcentimetertjocka ränder
2 tsk salt
ca 2 dl vatten


Sätt ugnen på 225°.

Skåra svålen med en vass kniv. Stick in en köttermometer i köttet så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Lägg steken med svålen nedåt i en ugnssäker form. Späd med så mycket vatten att svålen täcks. Ställ in köttet i ugnen och låt det stå ca 20 minuter. Vänd därefter steken. Strö salt över och stek ytterligare 30 minuter.

Sänk ugnstemperaturen till 175° och stek tills termometern i köttet visar 75°. Ta ut steken och låt den stå 15 minuter.

Skär upp och servera köttet med smörstekta kokta potatisar, rödkål, inlagd färsk gurka samt sky. Drick öl till, som dansk sed bjuder!

Får du stek över, så fortsätt dagen därpå i dansk stil och gör välfyllda smörrebröd. Det är härliga smörgåsar som består av väldigt litet bröd och massor av pålägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar