måndag 14 februari 2011

Äppelsorbet

ÄPPELSORBET

Sorbet gjord på fruktjuice är en läskande efterrätt, framför allt en het sommardag. Här görs den på äpple, men vill du pröva en annan variant är det bara att experimentera fritt.

4 portioner

1 dl koncentrerad äppeljuice
3 dl vatten
2 äggvitor
1/2 dl florsocker


Blanda koncentrerad äppeljuice och vatten i en låg form. Låt blandningen stå i frysen ca 30 minuter.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Du ska kunna vända upp och ned på skålen utan att äggvitan rinner ut. Rör ned sockret i äggvitorna. Rör ned äggvitorna i den halvfrysta äppeljuicen. Låt stå i frysen ytterligare 1 - 2 timmar.

Skeda upp sorbeten i kalla glas och servera genast. Det går lättast om du använder en glasskopa som du doppar i hett vatten emellanåt. Garnera med bär eller frukt.

Desserten är läskande i sig, men vill du dricka något kan du ta ett vitt vin eller dessertvin. Bordsvatten går också utmärkt.

Du kan gärna byta ut äppeljuicen mot någon annan koncentrerad fruktjuice, eller t o m blanda olika sorter.

Om du har en glassmaskin går det utmärkt att frysa in sorbeten i den. Frysningen går då mycket fortare, ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar