lördag 29 januari 2011

Triss i semlor!

Jag har ju redan ätit min premiärsemla för säsongen, väldigt tidigt för att vara jag eftersom jag normalt är "motståndare" till semlor så här dags på året. Fettisdagen är ju inte förrän i februari. Men min lätt ändrade inställning till detta beror antagligen på min nuvarande situation - jag slök den där semlan som om jag aldrig tidigare sett en semla ens på vykort, och det fick mig nästan att skämmas en smula!

Här är en triss i semlor, som jag hämtat ur Mia Öhrns bok "Klassiska kakor på nytt sätt". Kul att pröva något annorlunda kanske?


SAFFRANSSEMLOR MED LINGONGRÄDDE

Smaksätter du semlorna med saffran har du en ursäkt att tjuvstarta med fastlagsbullarna redan till jul!

12 medelstora semlor

25 g jäst
2 dl mjölk
1/2 g saffran, 1 paket
1 dl socker
75 g rumsvarmt smör
125 g kesella lätt, drygt 1 dl
1 ägg
1/2 tsk salt
8 dl vetemjöl eller vetemjöl special, 480 g
florsocker till pudring

Fyllning:
200 g mandelmassa
3/4 dl mjölk

Lingongrädde:
3 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl lingonsylt


Smula ned jästen i en degbunke. Ljumma mjölken till fingervärme och häll den över jästen. Stöt saffranet med litet av sockret i en mortel och rör ned i degspadet. Tillsätt även det mjuka smöret, kesella, ägget, resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt - ca 10 minuter för hand eller 5 minuter i hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt minst 40 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem med jämna mellanrum på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt minst 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 200° 10 - 12 minuter. Låt svalna.

Skär ett litet lock av varje bulle och riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda med mandelmassan. Tillsätt mjölk och rör till en tjock smet. Fördela smeten i de urgröpta bullarna. Vispa grädden, blanda ned lingonsylten och spritsa en klick lingongrädde på varje bulle. Sätt tillbaka locken och pudra med florsocker.


MINISEMLOR MED HALLON OCH BLÅBÄR

Minisemlor fyllda med somrigt söta bär går alltid åt som smör i solsken. Det kan vara litet enformigt att rulla 60 små semmelbullar. Be någon att hjälpa till så blir det roligare, eller gör några större semlor också.

60 pyttesmå semlor

25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl socker
1 tsk malen eller stött kardemumma
1 krm salt
7 dl vetemjöl eller vetemjöl special, 420 g
75 g rumsvarmt smör
florsocker till pudring

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl hallonsylt

Blåbärsgrädde:
3 dl vispgrädde
ca 2 dl blåbär, färska eller frysta och tinade, 100 g
ev litet socker till bären


Smula ned jästen i en degbunke och ljumma mjölken till fingervärme. Lös upp jästen i mjölken. Blanda socker, kardemumma, salt och mjöl och rör ned i degspadet. Tillsätt det mjuka smöret i klickar. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, ca 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt minst 40 minuter.

Dela degen i 60 små bitar och rulla till runda bullar. Lägg bullarna med jämna mellanrum på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Grädda dem i mitten av ugnen i 200° 8 - 10 minuter. Låt bullarna svalna helt.

Arbeta ihop mandelmassan med hallonsylten till en tjock smet. Skär av ett litet lock på bullarna och klicka eller spritsa på litet fyllning på varje bulle. Vispa grädden, mosa blåbären lätt och söta dem ev med litet socker. Vänd ned blåbären i grädden och spritsa eller lägg en klick grädde på varje bulle. Sätt tillbaka locken, pudra med florsocker och njut av sommaren i semmelform!


C.E. HAGDAHLS FINA HETVÄGG

I C.E. Hagdahls utmärkta kokbok "Kok-konsten" från 1879 finns ett recept på "Fin hetvägg" som är så gott att jag nästan tycker att det är synd att vi förenklat semlans tillredning och tillsatt vispad grädde. I Hagdahls variant gröps bullarna ur och fylls bl a med smör, grädde, äggulor och suckat och värms upp i ugnen. Jag har tagit mig friheten att anpassa hans recept något efter vår tids förutsättningar.

12 st

1 sats vetedeg, samma som till minisemlorna ovan
(följ då även instruktionerna enligt receptet ovan fram t o m att degen
ska rullas ut till bullar)

Fyllning:
1 dl vispgrädde
25 g smör, smält
3 äggulor
3 msk socker
300 g mandelmassa, grovt riven
rivet skal av 1 citron
3 msk suckat (syltat citrusskal)
ev 3 äggvitor och 1 dl socker till glasyr


Dela den jästa degen i 12 bitar och rulla till runda bullar. Lägg bullarna med jämna mellanrum på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckta ca 40 minuter på varm plats. Grädda dem i mitten av ugnen i 200° 10 - 12 minuter. Låt dem svalna litet.

Skär ett litet lock av semlorna och gröp ur inkråmet med en gaffel. Smula sönder inkråmet och blanda med grädde, smält smör, äggulor, socker, riven mandelmassa och citronskal. Rör ihop till en ganska tjock massa och fyll den åter i de urgröpta bullarna. Strö suckatet över fyllningen och sätt tillbaka locket. Värm bullarna i 150 grader i mitten av ugnen 10 - 15 minuter. Servera i djupa tallrikar med varm mjölk.

Hagdahl tipsar om att man kan glasera bullarna med vispad äggvita och glasera dem med glödskyffel. Nu för tiden är det inte många kök som är utrustade med glödskyffel, men det går utmärkt att ge marängen en karamelliserad yta under grillen i ugnen eller med en liten gasolbrännare. Vispa då äggvitorna till hårt skum och tillsätt sockret under vispning. Spritsa eller lägg en klick maräng på de varma semlornas lock och bränn av marängtoppen hastigt. Servera som ovan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar