KALVSTEK PÅ GAMMALDAGS VIS
4 portioner
800 g benfri kalvstek
1 msk smör eller margarin
1 tsk salt
1 krm peppar
2½ dl vatten
Sås:
3 dl sky + buljong
1 dl grädde
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
25 g ädelost
1½ msk vinbärsgelé
1½ krm salt
½ - 1 krm peppar
Bryn köttet runt om i matfettet i en stekgryta. Krydda med salt och peppar. Stick in en köttermometer i köttet. Se till att spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet. Häll över vattnet och låt steken puttra under lock tills köttet är mört, ca 1½ timme eller tills termometern visar 75°C. Låt steken vila ca 10 minuter innan den skärs upp i tunna skivor.
Sila spadet i en kastrull och späd ev med buljong till 3 dl. Tillsätt grädden och låt koka ca 5 minuter. Blanda matfettet med mjölet och vispa ned det i kastrullen. Tillsätt ost och gelé och låt såsen koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera köttet med såsen. Kokt potatis, gelé och inlagd gurka passar bra till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar