onsdag 16 september 2020

Rotmos med helstekt lök

ROTMOS MED HELSTEKT LÖK

En svensk klassiker som här serveras med helstekt lök.

1 portion

1 bit kålrot
1 liten morot
1½ potatis
½ tsk salt
½ l vatten
2 msk minifraîche
5 - 6 steklökar
hackad persilja


Skala kålrot, morot och potatis. Skär dem i mindre bitar. Häll vatten och salt i en kastrull. Tillsätt kålrot och morot och låt koka ca 20 minuter på svag värme under lock. Tillsätt potatisen och koka ytterligare ca 20 minuter eller tills allt är mjukt. Häll av kokspadet men spara litet till spädning. Mosa rotfrukterna med potatisstöt eller elvisp. Späd med kokspad till lagom konsistens. Tillsätt minifraîche och smaka av med salt och peppar.

Skala lökarna. Förväll dem i litet lättsaltat vatten några minuter. Häll bort vattnet och stek lökarna på svag värme i 1 tsk matfett tills lökarna är mjuka. Strö hackad persilja över rotmoset och ät lökarna till.



Foto: Hans-Ove Ohlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar