KÖTTFÄRSGRATÄNG MED SPRITSAT POTATISMOS
Hemgjort potatismos gör du på ett kick. Gott gratinerat med köttfärs i denna läckra gratäng. Hettan av chili väljer du själv.
4 portioner
Köttfärs:
500 g blandfärs
2 msk smör
1 lök
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 röd paprika
1 gul paprika
1 fp krossade tomater, 400 g
1 fp krossade tomater med smak
av chili, 400 g
1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk finhackad färsk timjan
2 tsk sambal oelek, eller efter smak
salt, peppar
100 g små körsbärstomater
1½ dl riven lagrad ost
bladpersilja
Potatismos:
1 kg potatis
1 dl standardmjölk
25 g smör
1 äggula
salt, vitpeppar
Sätt ugnen på 225°.
Hetta upp fettet i en stekpanna och fräs färsen smulig. Skala och finhacka lök och vitlök. Låt löken fräsa med ett par minuter utan att den får färg. Tillsätt tomatpuré och fräs vidare ett par minuter. Kärna ur och tärna paprikorna och blanda ned dem i färsen tillsammans med tomatkross, fond, timjan och sambal oelek. Låt allt koka på svag värme ca 12 - 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Potatismos:
Skala, dela och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och ånga potatisen torr. Mosa och tillsätt varm mjölk och smör. Tillsätt en äggula och rör eller vispa till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
Fördela färsen i en smord eldfast form med kant. Spritsa eller klicka ut moset runt formen. Halvera tomaterna och lägg dem i formens mitt. Strö över riven ost. Gratinera strax under ugnens mitt ca 15 minuter. Ta ut och garnera med persilja.
Servera gärna med en sallad.
Hemgjort potatismos gör du på ett kick. Gott gratinerat med köttfärs i denna läckra gratäng. Hettan av chili väljer du själv.
4 portioner
Köttfärs:
500 g blandfärs
2 msk smör
1 lök
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 röd paprika
1 gul paprika
1 fp krossade tomater, 400 g
1 fp krossade tomater med smak
av chili, 400 g
1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk finhackad färsk timjan
2 tsk sambal oelek, eller efter smak
salt, peppar
100 g små körsbärstomater
1½ dl riven lagrad ost
bladpersilja
Potatismos:
1 kg potatis
1 dl standardmjölk
25 g smör
1 äggula
salt, vitpeppar
Sätt ugnen på 225°.
Hetta upp fettet i en stekpanna och fräs färsen smulig. Skala och finhacka lök och vitlök. Låt löken fräsa med ett par minuter utan att den får färg. Tillsätt tomatpuré och fräs vidare ett par minuter. Kärna ur och tärna paprikorna och blanda ned dem i färsen tillsammans med tomatkross, fond, timjan och sambal oelek. Låt allt koka på svag värme ca 12 - 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Potatismos:
Skala, dela och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och ånga potatisen torr. Mosa och tillsätt varm mjölk och smör. Tillsätt en äggula och rör eller vispa till ett mos. Smaka av med salt och peppar.
Fördela färsen i en smord eldfast form med kant. Spritsa eller klicka ut moset runt formen. Halvera tomaterna och lägg dem i formens mitt. Strö över riven ost. Gratinera strax under ugnens mitt ca 15 minuter. Ta ut och garnera med persilja.
Servera gärna med en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar