måndag 24 augusti 2020

Karréspett med ugnsbakad lök och rosépepparpotatis

KARRÉSPETT MED UGNSBAKAD LÖK
OCH ROSÉPEPPARPOTATIS

Saftiga och smakrika spett med marinerad fläskkarré, rosépepparstekt potatis, mjukbakad lök och en vitlöksyoghurt. Perfekt bjudrätt som är enkel att laga.

4 portioner

Fläskkarréspett:
600 g fläskkarré
2 msk honung
4 cm färsk ingefära
1 dl japansk soya
rapsolja till stekning

Ugnsbakad lök:
500 g gul lök
olivolja

Rosépepparpotatis:
500 g fast potatis
2 msk rosépeppar
½ kruka färsk timjan
rapsolja till stekning

Vitlöksyoghurt:
2 dl grekisk yoghurt
1 klyfta vitlök
svartpeppar


Spett:
Skala och tärna ingefäran fint. Blanda honung, soya och ingefära i en stor skål. Skär fläskkarrén i tunna skivor. Lägg ned köttet i marinaden och vänd runt. Låt marinera medan du fortsätter med resten. Trä upp köttet på grillspett och stek dem i en panna på hög värme i olja till en innertemperatur på 68°. Krydda med salt.

Ugnsbakad lök:
Sätt ugnen på 200°. Dela lökarna på mitten, behåll skalet på. Lägg i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och salta. Baka lökarna i ugnen ca 30 minuter tills de är gyllenbruna. Plocka bort skalet och servera löken.

Rosépepparpotatis:
Skiva potatisen i ca 5 mm tjocka skivor. Värm en vid stekpanna och häll på rikligt med olja. När pannan är varm, lägg i potatisen och stek den gyllenbrun på ena sidan och vänd sedan för att steka på andra sidan. Mortla rosépepparen och hacka timjan. När potatisen fått fin färg, vänd ned rosépeppar och timjan. Häll av potatisen för att få bort stekoljan. Salta potatisen.

Vitlöksyoghurt:
Skala och riv vitlöken. Smaka av yoghurten med litet vitlök i taget och krydda med svartpeppar.

Servera grillspetten tillsammans med den mjukbakade löken, råstekt potatis och vitlöksyoghurt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar