tisdag 25 augusti 2020

Italiensk högrevsgryta med gremolata

ITALIENSK HÖGREVSGRYTA MED GREMOLATA

Smakrik gryta med högrev, rotfrukter, tomater och rödvin. Servera med gnocchi, ris eller pasta och strö över gremolata vid serveringen.

4 portioner

2 morötter
200 g rotselleri
2 gula lökar
2 msk smör
800 g högrev eller bog
400 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
1½ dl rödvin
2 dl sky
2 lagerblad
1 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk majsstärkelse, ej snabb
10 körsbärstomater

Gremolata:
1 dl hackad persilja
2 vitlöksklyftor
2 citroner

Servering:
pasta, t ex gnocchi,
eller ris


Ansa, skölj och skala rotfrukter och lök. Skiva morötterna, skär rotsellerin i strimlor och skär löken i tunna klyftor. Fräs grönsakerna i en stekpanna med smör utan att de får färg. Lägg över dem i en gryta.

Skär köttet i ca 3 x 3 cm stora bitar. Låt ev fett sitta kvar på köttet vid tillagningen. Det ger god smak. Bryn bitarna i en stekpanna i omgångar. Lägg över köttet i grytan med grönsakerna, Skölj ur pannan med vatten och ta tillvara skyn. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vin, sky, lagerblad, timjan, salt och peppar. Sjud ca 1½ timme under lock. Rör om någon gång då och då.

Gremolata:
Hacka persilja och vitlök och riv det gula på citronskalet. Blanda. Blanda majsstärkelsen med litet kallt vatten och rör ned i grytan. Koka 1 minut. Halvera tomaterna och blanda ned dem i grytan precis före serveringen.

Servera med gnocchi, ris eller pasta. Strö över gremolata vid serveringen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar