torsdag 2 november 2017

Köttfärslimpa med kantareller och pytt

KÖTTFÄRSLIMPA MED KANTARELLER OCH PYTT

4 personer

500 g blandfärs
ca 8 g torkade trattkantareller
eller ca 100 g färska
2 ägg
1 gul lök, fint riven
1 dl hackade färska örter, t ex timjan,
persilja, basilika
salt, peppar
smör eller margarin till stekning
2 vitlöksklyftor
1 pkt bacon

Rotfruktspytt:
2 morötter
1 kålrabbi
4 potatisar
1 stor gul lök
matfett till stekning

Sås:
skyn från färslimpan
2 dl kalvbuljong
1½ dl grädde

Garnering:
persilja


Lägg de torkade trattkantarellerna i ljummet vatten ca 20 minuter. Sätt ugnen på 175°. 

Blanda färsen med ägg, riven lök och örter. Smaka av med salt och peppar. Krama ur kantarellerna och hacka dem grovt. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och fräs svampen några minuter. Skala och hacka vitlöksklyftorna, blanda ned dem i svampen och låt steka med någon minut. Blanda ned svampfräset i färsen och forma sedan färsen till en limpa i en eldfast form. Täck limpan med baconskivor.

Krydda limpan med litet svartpeppar och ställ in i ugnen. Tillaga ca 40 minuter.

Skala under tiden rotfrukterna och löken och skär i mindre bitar. Stek mjuka i en stekpanna i litet matfett och krydda med salt och peppar. Håll varmt.

Ta ut limpan och plocka upp den ur formen. Täck med aluminiumfolie.

Skrapa ur bottenskyn ur formen ned i en kastrull. Tillsätt kalvbuljong och grädde och låt koka ca 5 minuter. Sila skyn och smaka av med salt och peppar. Skär limpan i skivor och garnera med persilja.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar