måndag 19 oktober 2015

Dagens recept: Bönbiffar med grönsakscrudité

DAGENS RECEPT 15-10-19


BÖNBIFFAR MED GRÖNSAKSCRUDITÉ

Crudité är en blandning av råa eller lättmarinerade grönsaker - hyvlade, strimlade eller skurna i stavar.

4 personer

1 burk kikärter, ca 400 g
1 burk vita bönor, ca 400 g
4 salladslökar
1 knippe gräslök
1 ägg
2 msk maizena
rivet skal av ½ citron
1 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta
salt, peppar
rapsolja till stekning

Grönsakscrudité:
1 röd chilifrukt
2 morötter
10 cm purjolök
½ liten squash
½ litet fänkålshuvud
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 dl hackad persilja

Yoghurtsås:
2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
rivet skal av 1 lime
1 msk flytande honung

Garnering:
tomater
limeklyftor


Låt kikärter och bönor rinna av och skölj dem väl i vatten. Skär salladslöken fint och finhacka gräslöken. Mixa ärter och bönor med stavmixer eller mosa med en gaffel. Blanda ned ägg, majsstärkelse, salladslök, gräslök, citronskal och sesamolja. Pressa i vitlöken och rör om. Krydda med salt och peppar och forma till biffar.

Om blandningen känns kletig kan du klicka ned den i pannan med hjälp av en sked!

Grönsakscrudité:
Dela, kärna ur och hacka chilin. Skala och strimla morötterna. Strimla purjo, squash och fänkål. Blanda grönsakerna med olivolja, salt och hackad persilja i en bunke och låt stå och dra ca 15 minuter. Rör om då och då.

Sås:
Rör ihop yoghurten med pressad vitlök, limeskal och honung.

Hetta upp litet rapsolja i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme ca 3 minuter på var sida. Fördela grönsaksblandningen på portionsfat och toppa med biffarna. Lägg till tomater och ringla över såsen. Pressa över lime.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar