måndag 22 juni 2015

Dagens recept: Bärtiramisú

DAGENS RECEPT 15-06-22


BÄRTIRAMISÚ

10 - 12 portioner

100 g vit choklad
5 äggulor
1 dl florsocker
500 g rumstempererad mascarpone
1 dl vatten
½ dl koncentrerad fläderblomssaft
4 msk limoncello (citronlikör)
ca 25 savoiardikex

Marinerade bär:
ca 5 dl valfria bär, t ex blåbär,
hallon och jordgubbar
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
1 msk färskpressad citronsaft


Smält den vita chokladen över ett vattenbad.

Vispa ihop äggulor och florsocker. Vänd ned mascarponen och den smälta chokladen och vispa ihop till en jämn, fluffig kräm. Täck bottnen på en springform, ca 23 cm i diameter, med ett tunt lager mascarponekräm.

Blanda vatten, koncentrerad saft och limoncello i en skål. Doppa ca 1/4 av kexen i blandningen och fördela dem jämnt ovanpå mascarponekrämen. Fortsätt varva mascarponekräm och doppade kex tills formen är fylld. Täck över med plastfolie och låt stå i kylskåp minst 12 timmar.

Låt bären marineras i fläderbloms- och citronsaft 20 minuter.

För varsamt en tunn, vass kniv runt formens kanter, lossa tiramisún försiktigt och lägg den på ett fat - fortfarande på springformens botten. Låt bären rinna av och fördela dem sedan över tiramisún strax före servering. Om det blir bär över, servera dem gärna i en skål vid sidan om.



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar