DAGENS RECEPT 15-02-10
STOR KÖTTFÄRSBIFF
En stor köttfärsbiff som tillagas i en ugnssäker form är bekväm och bra middagsmat. Färsbiffen garneras med tomatskivor, som får steka med de sista minuterna i ugnen.
4 portioner
500 g blandfärs
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk potatismjöl
2 msk riven rå lök
ev 1 tsk basilika
1 ägg
ca 4 msk vatten
2 tomater
1 tsk basilika
Lägg färsen i en skål och tillsätt salt, peppar och potatismjöl. Arbeta in detta i färsen. Tillsätt riven lök och ev basilika. Vispa samman ägg och vatten och tillsätt det. Arbeta samman färsen så att allt blir väl blandat.
Lägg färsen i en smord, ugnssäker form och stek i ugn vid 200 grader 30 - 45 minuter, beroende på hur hög formen är. Ta ut formen ur ugnen. Skiva tomaterna och lägg dem längs kanterna på formen. Strö över basilika. Sätt in formen i ugnen igen och stek ca 5 minuter.
Servera färsen direkt ur formen och bjud bakad potatis och sallad till.
Ca 15 minuter att förbereda
30 - 45 minuter i ugnen
Snabbare:
Bered köttfärsen som i vårt recept, men ta bara 2 msk vatten. Forma färsen till en stor biff. Bryn 2 msk smör eller margarin i en stekpanna, lägg i biffen och bryn den över kraftig värme ca 3 minuter. Vänd biffen med hjälp av ett grytlock och bryn den på andra sidan några minuter. Sänk värmen och stek vidare ca 10 minuter eller tills biffen verkar genomstekt. Lägg biffen på serveringsfat och garnera med tomatskivor.
Variation:
Uteslut potatismjöl och basilika i färsen och tillsätt i stället 150 g kall mosad potatis och 100 g inlagda rödbetor i fina tärningar. I övrigt som i vårt recept, men uteslut tomaterna till garnering. Servera med stekt potatis.
Kom ihåg:
Köttfärs är en ganska ömtålig färskvara. Det är viktigt att den förvaras i kyla och den bör helst tillagas samma dag du köpt den.
Arbeta aldrig en köttfärs för mycket. Då kryper fettet ut och det gör att färsen blir torrare. Men arbeta den inte heller för litet, då kan den smula sig och falla sönder under stekningen.
Tips och idéer:
Rätten kan drygas ut med ett lager skivade champinjoner, skivad purjolök eller grovt rivna morötter eller selleri i botten av formen.
Du kan tillsätta en handfull färska, hackade kryddörter i färsen. Strö då också kryddörter över tomaterna i stället för basilika.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa den här rätten. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
STOR KÖTTFÄRSBIFF
En stor köttfärsbiff som tillagas i en ugnssäker form är bekväm och bra middagsmat. Färsbiffen garneras med tomatskivor, som får steka med de sista minuterna i ugnen.
4 portioner
500 g blandfärs
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk potatismjöl
2 msk riven rå lök
ev 1 tsk basilika
1 ägg
ca 4 msk vatten
2 tomater
1 tsk basilika
Lägg färsen i en skål och tillsätt salt, peppar och potatismjöl. Arbeta in detta i färsen. Tillsätt riven lök och ev basilika. Vispa samman ägg och vatten och tillsätt det. Arbeta samman färsen så att allt blir väl blandat.
Lägg färsen i en smord, ugnssäker form och stek i ugn vid 200 grader 30 - 45 minuter, beroende på hur hög formen är. Ta ut formen ur ugnen. Skiva tomaterna och lägg dem längs kanterna på formen. Strö över basilika. Sätt in formen i ugnen igen och stek ca 5 minuter.
Servera färsen direkt ur formen och bjud bakad potatis och sallad till.
Ca 15 minuter att förbereda
30 - 45 minuter i ugnen
Snabbare:
Bered köttfärsen som i vårt recept, men ta bara 2 msk vatten. Forma färsen till en stor biff. Bryn 2 msk smör eller margarin i en stekpanna, lägg i biffen och bryn den över kraftig värme ca 3 minuter. Vänd biffen med hjälp av ett grytlock och bryn den på andra sidan några minuter. Sänk värmen och stek vidare ca 10 minuter eller tills biffen verkar genomstekt. Lägg biffen på serveringsfat och garnera med tomatskivor.
Variation:
Uteslut potatismjöl och basilika i färsen och tillsätt i stället 150 g kall mosad potatis och 100 g inlagda rödbetor i fina tärningar. I övrigt som i vårt recept, men uteslut tomaterna till garnering. Servera med stekt potatis.
Kom ihåg:
Köttfärs är en ganska ömtålig färskvara. Det är viktigt att den förvaras i kyla och den bör helst tillagas samma dag du köpt den.
Arbeta aldrig en köttfärs för mycket. Då kryper fettet ut och det gör att färsen blir torrare. Men arbeta den inte heller för litet, då kan den smula sig och falla sönder under stekningen.
Tips och idéer:
Rätten kan drygas ut med ett lager skivade champinjoner, skivad purjolök eller grovt rivna morötter eller selleri i botten av formen.
Du kan tillsätta en handfull färska, hackade kryddörter i färsen. Strö då också kryddörter över tomaterna i stället för basilika.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa den här rätten. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar