lördag 17 januari 2015

Röd currygryta med torsk och räkor

RÖD CURRYGRYTA MED TORSK OCH RÄKOR

Torsk- och räkgrytan med het chili, frisk ingefära, kryddig currypasta och krämig kokosmjölk har allt man kan önska sig efter helgerna.

4 personer

3 dl jasminris
salt
2 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
2 bitar citrongräs
ca 5 cm färsk ingefära
1 röd chili
500 g räkor med skal
500 g torskfilé
olja till stekning
3 msk röd currypasta
2 burkar kokosmjölk à 400 ml
1 hönsbuljongtärning
ca 1 msk asiatisk fisksås
saft av 1 lime
1 kruka koriander
1 dl hackade pistagenötter
½ dl rostade sesamfrön
+ ev 1 msk svarta sesamfrön
2 salladslökar


Skölj riset noga i kallt vatten och koka det enligt anvisning på förpackningen.

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Krossa nedre delen av citrongräsen för att frigöra smaken. Skala och riv ingefäran. Kärna ur och finhacka chilin. Skala räkorna och skär torsken i 3 x 3 cm bitar. Salta lätt.

Fräs lök och vitlök mjuka i olja i en stor kastrull utan att de tar färg. Tillsätt citrongräs, ingefära, röd currypasta och hälften av chilin och fräs ytterligare ett par minuter. Häll i kokosmjölken, smula i buljongtärningen och koka upp. Låt puttra ca 10 minuter. Smaka av med fisksås och limesaft. Lägg i torskbitarna, lägg på locket och ta av från plattan. Låt stå några minuter tills fisken är tillagad.

Skär det mesta av koriandern fint, men spara några blad till garnering. Vänd ihop de skalade räkorna med den skurna koriandern. Fluffa upp riset med en gaffel och blanda ned pistagenötter och sesamfrön.

Skiva salladslöken fint. Skeda upp currygrytan i skålar och toppa med korianderräkor, chili, salladslök och korianderblad. Servera med nötriset.


Från ICA-Kuriren nr 3/15
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar